X

Η Ελλάδα αναγνώρισε την “Βόρεια Μακεδονία” και της άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ

Η Βουλή κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών. Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών. Ικανοποίηση απο Ζαέφ και Ευρώπη. Επεισόδιο Βούτση - ΧΑ.

Ant1news

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία απο την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει την γειτονική χώρα με την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" και της ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερη φάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από πενθήμερη συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και με έντονες συγκρούσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, κατά την οποία 153 βουλευτές είπαν "ναι" στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκαν 153 βουλευτές, καθώς μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "ναι" είπαν οι: Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Ελενα Κουντουρά, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα (σημ: η οποία αποδοκιμάστηκε απο βουλευτές της ΝΔ, αμέσως μετά το "ναι" που είπε). 

"Παρών" ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ οι υπόλοιποι 146 βουλευτές καταψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Κρατώντας ένα πανό που έγραφε "Δεν φταίει η Δημοκρατία" ψήφισε "όχι" ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. 

 

Επεισόδιο με την Χρυσή Αυγή

Ενταση επικράτησε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, κληθείς να ψηφίσει απάντησε "όχι, στην προδοσία". Αμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος του είπε ότι η ψήφος ειναι άκυρη και τον κάλεσε, εάν θέλει, να ξαναψηφίσει.

 

Η αποστροφή του Προέδρου της Βουλής προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις απο τα έδρανα της Χρυσής Αυγής, με τον Ηλία Κασιδιάρη να φωνάζει και να απειλεί και τον Νίκο Βούτση να του απαντά "εάν θέλετε οπωσδήποτε επεισόδιο, υπάρχει τρόπος να γίνει".

"Ανοιξε" η πόρτα του ΝΑΤΟ για την Βόρεια Μακεδονία

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελούσσε το μόνο προαπαιτούμενο που δεν υπήρχε στον φάκελο της Κυβέρνησης Ζάεφ, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της χώρας για εισδοχή στο ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που όμως απαιτεί πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Απο τους πρώτους που αντέδρασαν, μετά απο την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter, «χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

 

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών 

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για τα Βαλκάνια, λέγοντας ότι "η Βόρεια Μακεδονία θα ειναι μία φίλη χώρα".

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σύντομα θα μιλήσουν οι πολίτεες, μέσω εκλογών, σημειώνοντας "θα κάνω ότι μπορώ για να αμβλύνω τις συνέπειες της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών".

"Το Ποτάμι στήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, που σπάει τη μονοπώληση του ονόματος της «Μακεδονίας» από τη γειτονική μας χώρα. Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί", τονίζει σε δήλωση του ο Σταύρος Θεοδαωρακης.

Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε "ορκιζόμαστε, σαν Ένωση Κεντρώων να ανατρέψουμε και να ακυρώσουμε αυτή τη βρωμερή συμφωνία με νέο δημοψήφισμα αμέσως μετά τις εκλογές". 

«Επιζήμια και εξαιρετικά επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «από την κυβερνητική πλειοψηφία - μπάλωμα», όπως ανέφερε. «Πολύ κακή η σημερινή εξέλιξη για την Ελλάδα» είπε και τόνισε ότι «η αναγνώριση συνδυαστικά “μακεδονικής” εθνότητας, γλώσσας και ονόματος στα Σκόπια, όχι μόνο δεν λύνει κανένα ζήτημα αλλά θα δημιουργήσει και νέα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, καθώς πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό των γειτόνων». Ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε περιπέτειες για τη Μακεδονία και τη χώρα και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις νομικές και διπλωματικές δυνατότητες για να αποφύγουμε τα δεινά που έρχονται».

 

Πανηγυρισμοί από Ζάεφ, Ντιμιτρόφ, Κοτζιά και Νίμιτς

“Συμφωνία-σύμβολο” και “παράδειγμα” επίλυσης των διαφορών για την περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επικύρωση της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Νίμιτς κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν την συμφωνία καλή τη πίστη.


Ο Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας στα social media "μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!

 

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Νικολα Ντιμιτρόφ, ΥΠΕΞ της FYROM, που υπέγραψε μαζί με τον Νίκο Κοτζιά την Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει «αγαπητοί Αλέξη, Γιώργο (σημ: Κατρούγκαλε) και Νίκο (σημ: Κοτζιά), το κουράγιο και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο. Το μέλλον είναι εδώ! Όπως ο Νίκος συχνά λέει, η Ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή. Είμαι τόσο υπερήφανος για όσα κάναμε.  Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των εθνών μας! Ζήτω ο προοδευτικός  πατριωτισμός.

  

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Νίκος Κοτζιάς, την υπογραφή του οποίου φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει "Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιησουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνιας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζοραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της".

 

Διεθνείς έπαινοι

Tην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενοι σε "παράδειγμα συμφιλίωσης για ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής".

Επαινώντας Τσίπρα και Χάεφ, σε ανάρτηση του στο Twitter, στην ελληνική γλώσσα, ο Ντόναλντ Τουσκ, γράφει «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».

 

Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει, μέσω twitter, o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κ. Μοσκοβισί.