X

Τετ α τετ Τσίπρα-Αναστασιάδη στη Λευκωσία

Συζήτησαν το Κυπριακό, εν όψει και του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Συγχαρητήρια Αναστασιάδη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφθασε στις 09.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών των δύο χωρών στο Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η Αθήνα στηρίζει την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα».

Από την άλλη πλευρά επεσήμανε ότι «η όποια λύση θα είναι προς όφελος και πρέπει να είναι προς όφελος και παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ενώ ταυτόχρονα είπε πως πιστεύει ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν εξίσου και δίκαια, ισότιμα, τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

 

«Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι' αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.