X

Η Τουρκία επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έγινε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν.

Ant1news

Τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο επικήρυξε η τουρκική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ενέταξε τους «8» στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Η κίνηση αυτή από την Άγκυρα, είναι ενδεικτική των προθέσεων, αλλά και της θεματολογίας που θα επιλέξει να βάλει ο Ερντογάν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Δ.Βίτσας: Ο μόνιμος δίαυλος συνεννόησης με την τουρκική πλευρά έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών    

«Δεν επιτρέπεται κάποιος να τραυματίζει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας», σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σχετικά με την επικήρυξη από την Τουρκία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247», ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι έχει συστηθεί μόνιμος δίαυλος συνεννόησης με την τουρκική πλευρά σε όλα τα επίπεδα, που «έχει συμβάλει στη μείωση των ροών τους τελευταίους μήνες» και έχει ως βασικό στόχο την «καταπολέμηση των διεθνών κυκλωμάτων των διακινητών». Επίσης, εκτίμησε ότι «μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία επανεισδοχής, την οποία με ρηματική διακοίνωση έχει σταματήσει η Τουρκία».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι «μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει.

Επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.

Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη».

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει: «Tη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση επικηρύσσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, με 700.000 ευρώ τον καθένα».