X

Σε πανηγυρικό κλίμα η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Η τελετή αποτέλεσε και την επίσημη πρώτη χρήσης της νέας ονομασίας. Προσεκτικός ο Ζάεφ, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που αναφέρθηκε επανειλημμένα σε «Μακεδονία».

Ant1news

Με κάθε επισημότητα και σε πανηγυρικό κλίμα, η Βόρεια Μακεδονία, πανηγύρισε την είσοδο της στο ΝΑΤΟ.

Η σημαία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με την σειρά του έδωσε το σύνθημα της έπαρσης στον ιστό μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης.

Η τελετή αποτέλεσε και την επίσημη πρώτη χρήσης της νέας ονομασίας καθώς από το στόμα του Ζόραν Ζάεφ ακούστηκε αρκετές φορές το Βόρεια Μακεδονία.

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της βόρειας γειτονικής χώρας συνοδεύει την ανάρτησή του με τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης.

 

Δεν ήταν όμως το ίδιο προσεκτικός, ως προς το θέμα της ονομασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφκσι, ο οποίος προσφώνησε την κ. Σεκερίνσκα, ως υπουργό Αμύνης της Μακεδονίας, ενώ για ύμνο της Μακεδονίας μίλησε και πριν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Εν τω μεταξύ με ρυθμούς εξπρές προχωρά η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, από τα κράτη μέλη του. Μετά την Ελλάδα που «άνοιξε το χορό», ήδη έχει κυρωθεί από την Αλβανία και την Σλοβενία.  

 

 

Τα επόμενα βήματα

Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται πως έχει ακόμα αρκετό δρόμο, καθώς στη συνέχεια η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

 

 

 

 

Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.