X

Στην Βόρεια Μακεδονία η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας

Σε πανηγυρικό κλίμα η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Σε ισχύ πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών. Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης Τσίπρας και Ζάεφ.

Ant1news

Την ημέρα που εστάλη η ρηματική διακοίνωση στην Βόρεια Μακεδονία που ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της γείτονος στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών περάσανε από την ελληνική Βουλή, ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα των Τσίπρα και Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης. 

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι από τις 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου. Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν και στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να στείλουν κοινή επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στον οποίο και θα κοινοποιούν τη μεταξύ τους συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών).

Στη συνέχεια, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΗΕ και όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει για την αλλαγή της ονομασίας και τις υπόλοιπες μεταβολές που επέρχονται βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ντιμιτρόφ: Η απαρχή μιας μακράς φιλίας

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

 

Εν τω μεταξύ σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία με κάθε επισημότητα πανηγύρισε την είσοδό της στο ΝΑΤΟ. 

 

Η σημαία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με την σειρά του έδωσε το σύνθημα της έπαρσης στον ιστό μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης.

Η τελετή αποτέλεσε και την επίσημη πρώτη χρήσης της νέας ονομασίας καθώς από το στόμα του Ζόραν Ζάεφ ακούστηκε αρκετές φορές το Βόρεια Μακεδονία.

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

 

Δεν ήταν όμως το ίδιο προσεκτικός, ως προς το θέμα της ονομασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφκσι, ο οποίος προσφώνησε την κ. Σεκερίνσκα, ως υπουργό Αμύνης της Μακεδονίας, ενώ για ύμνο της Μακεδονίας μίλησε και πριν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Εν τω μεταξύ με ρυθμούς εξπρές προχωρά η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, από τα κράτη μέλη του. Μετά την Ελλάδα που «άνοιξε το χορό», ήδη έχει κυρωθεί από την Αλβανία και την Σλοβενία.