X

Μαίνεται η τουρκική προπαγάνδα με αφορμή την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Επικοινωνιακό σόου έχει στήσει η Άγκυρα και για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ant1news

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που μέρα με την ημέρα προβάλλουν όλο και περισσότερο την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα.

Τι είναι, όμως, αυτή η άσκηση; Πρόκειται για την τακτική ετήσια αεροναυτική άσκηση, η οποία επί σειρά ετών ονομαζόταν από τους Τούρκους ως η “μεγάλη άσκηση”. Φέτος, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την βάφτισαν “Γαλάζια Πατρίδα”, εμπνευσμένα από τις σχετικές δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για το Αιγαίο.

Μόνο που, μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει εκδώσει καμία ΝΟΤΑΜ για την άσκηση κι ας ξεκινάει σε έξι ημέρες. Ούτε έχει κάνει επίσημη ενημέρωση το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ή το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων προς το ελληνικό Πεντάγωνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά εκτιμάται ότι μάλλον δίνουν περισσότερο σημασία στην εικόνα παρά στην ουσία.

Η αρχή έγινε με το εντυπωσιακό βίντεο άσκησης σε ορεινούς χιονισμένους όγκους. Δεν είναι το απάτητο χιόνι, ούτε οι ατσαλάκωτες λευκές στολές από τα όρη του Καρς, στα σύνορα με την Αρμενία, όσο τα γυρίσματα που θυμίζουν αντίστοιχα του αγαπημένου σκηνοθέτη του Ερντογάν, Φαρούκ Ακσόι, δημιουργό της υπερπαραγωγής της ταινίας με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Τι γίνεται λοιπόν; Σε ποιους στέλνουν μηνύματα οι Τούρκοι με αυτήν την άσκηση; Στο εξωτερικό ή περισσότερο “καίγονται” για την εσωτερική κατανάλωση;

Υπερπαραγωγή και με το γεωτρύπανο

Εικόνες από το μεταχειρισμένο γεωτρύπανο “DEEP SEA METRO 1” που φθάνει στα Δαρδανέλια μεταδίδονται ανελλιπώς από τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Τούρκος σκηνοθέτης βάζει στο κάδρο τους καλοντυμένους ψαράδες που κοιτούν με δέος το νέο απόκτημα της Τουρκίας, χωρίς να έχουν αντιληφθεί τις κάμερες, ενώ τα δελτία ειδήσεων κατακλύζονται από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι χωρίς την άδεια της Τουρκίας καμιά γεώτρηση δεν θα γίνει στην Μεσόγειο.

Πίσω από τα καλομονταρισμένα βίντεο, όμως, άλλοι 295 Τούρκοι στρατιώτες συνελήφθησαν ως “γκιουλενιστές”, μεγαλώνοντας τα κενά στις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας.