X

Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση στην Νέα Ζηλανδία

Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης από τα πολιτικά κόμματα. Το μήνυμα του ΠτΔ και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ant1news

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση σε δυο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση και εκφράζει την στήριξή της στον λαό και την κυβέρνηση της χώρας. 

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Καμπέρα, η οποία είναι παράλληλα διαπιστευμένη στη Νέα Ζηλανδία, μετέφερε, προς την γενική κυβερνήτη της χώρας και το λαό της Νέας Ζηλανδίας, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την ειδεχθή πράξη τυφλής βίας και θρησκευτικού μίσους σε βάρος αθώων πολιτών, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός για το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε σε μουσουλμανικά τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, που προκάλεσε τον θάνατο 49 ατόμων και τον τραυματισμό 48.

Μέσω ανάρτησής του στο twitter, ο πρωθυπουργός εξέφρασε «την αλληλεγγύη μας στο λαό της Νέας Ζηλανδίας», σημειώνοντας ότι έχουμε την υποχρέωση «να στηρίξουμε την ανεκτικότητα & τη θρησκευτική ελευθερία, ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό & το ρατσιστικό μίσος».

 

Επίσης, με ένα μήνυμα στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει αποτροπιασμό για την τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος στο Κράιστσερτς, όπως επίσης και «την απόλυτη καταδίκη» της Ελλάδας «για την ειδεχθή πράξη βίας και μισαλλοδοξίας».


Και προσθέτει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στο λαό και την κυβέρνηση της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Ζηλανδία: «Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη #ΝεαΖηλανδια. Βρίσκομαι σήμερα στη Θράκη, μια περιοχή που η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων είναι υποδειγματική. Η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο ρατσισμός δεν χωρούν σε σύγχρονες κοινωνίες».

 

«Στην Ελλάδα, οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας της τρομακτικής επίθεσης κατά των τζαμιών στη  Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία. Αγαπητή Τζασίντα Αρντέρν, παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.  

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εκφράζει "τον αποτροπιασμό του για την ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία  θα πρέπει  να ηττηθούν.  Η ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της φυλής, της προέλευσης, της εθνικής ταυτότητας και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων  είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία.  Μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η  ειρηνική συνύπαρξη, η Δημοκρατία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας στους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας".

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναφέρει: "Εκφράζουμε τη βαθιά μας αλληλεγγύη στο λαό της Νέας Ζηλανδίας για το αποτρόπαιο έγκλημα στα μουσουλμανικά τεμένη στη χώρα. Αυτά τα εγκλήματα δείχνουν που μπορεί να φτάσει η ρατσιστική – φασιστική ιδεολογία και μίσος. Αυτά πρέπει να αντιπαλέψουν οι λαοί στη ρίζα τους, για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες".

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, δήλωσε: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη θλίψη μας και τον έντονο αποτροπιασμό μας για τη διπλή τρομοκρατική επίθεση σε μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία. Το φρικιαστικό τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων σε μια φιλήσυχη και φιλειρηνική χώρα είναι αποτέλεσμα ακραίου  μίσους και φανατισμού και φέρνει στη μνήμη το μακελειό που διέπραξε ο νεοναζί Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία το 2011. Σε κάθε κοινωνία - όπως και στη χώρα μας - θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και να καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο οποιασδήποτε ιδεολογικής απόχρωσης, κάθε πράξη βίας».

Την οδύνη της για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στη Νέα Ζηλανδία εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων: «Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την οδύνη της για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στην Νέα Ζηλανδία από τα χέρια τρομοκρατών. Οι πράξεις μίσους, από όπου και αν προέρχονται, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Νέας Ζηλανδίας», τονίζει η Ένωση Κεντρώων.