X

Νέες “φωτιές” από τον Ερντογάν: αναγνωρίζουμε μόνο 6 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου

Απτόητη συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων η Τουρκία, μετά την σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στον Ερντογάν.

Ant1news

Σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση προχώρησε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, απαντώντας στη σκληρή αντίδραση της Αθήνας για τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Επιμένοντας στην γνωστή ρητορική περί μη αναγνώρισης των δέκα ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία, μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, απάντησε αργά το απόγευμα στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, που αφορούσαν στην παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ακσόι επιμένει στη θέση της Άγκυρας ότι οι πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση, μιας και αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Γαιτανάκι προκλήσεων

Ο χορός των προκλήσεων είχε ξεκινήσει όταν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε, «όταν κάπου - κάπου τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε ‘’γιατί τα απογειώσατε”.

Τι σημαίνει δηλαδή; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Ας δέσουμε τον γάιδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός».

Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να παραλάβει τους S-400 χωρίς να τους χρησιμοποιήσει όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300, o Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα αν είναι απαραίτητο, θα ενεργοποιήσει τους S-300.

Ενδεικτικό του πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι δηλώσεις του Ερντογάν, είναι το γεγονός ότι σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 10:00, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά, σε μεγάλο ύψος και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

 

ΥΠΕΞ: απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών και απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αναφέρει ότι:

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν, υπογράμμισε ότι, «ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά, με προκλητικό τρόπο, από την χώρα μας κάτι ανήκουστο. Να  εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και να σταματήσει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία.

Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη. Στα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί».