X

“Βαριά” η ατζέντα της συνάντησης Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου στην Αττάλεια

Εν μέσω εντεινόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, η συνάντηση των δύο Υπ. Εξωτερικών.

Ant1news

Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.

Το τρίτο θέμα θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.