X

Υποβάθμιση της Ελλάδας και από τον Fitch

Νέο «χτύπημα» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε CC. Μία «ανάσα» από τη χρεοκοπία.

Ant1news

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από CCC σε CC.

Το επίπεδο αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά σε υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας, αφού πλέον το αξιόχρεο της χώρας βρίσκεται μία «ανάσα» από τη χρεοκοπία.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch, η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να μην καταφέρει η Αθήνα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους ερχόμενους μήνες. «Βλέπουμε πλέον την πιθανότητα χρεοκοπίας ως πιθανή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Οίκος Fitch σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προκηρύξει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για την έγκριση των προτάσεων που υπέβαλαν οι θεσμοί στις 25 Ιουνίου και πως προωθεί το «Όχι» για την απόρριψή τους. «Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το “Ναι” είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, το ρίσκο του “Όχι” παραμένει σημαντικό. Κατά την άποψη μας, το “Όχι” θα μεγάλωνε δραματικά τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μία τέτοια έξοδος θα προκαλούσε ανωμαλία, καθώς η παρούσα κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεργαζόταν με τις ευρωπαϊκές αρχές μετά από ένα τέτοιο γεγονός», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Όσον αφορά στην πιθανή επικράτηση του “Ναι” (στο δημοψήφισμα) οι αναλυτές του οίκου Fitch σημειώνουν: «Θα οδηγούσε στο σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης με εντολή να επιτύχει μία συμφωνία με τους πιστωτές», με τα χρονικά περιθώρια να είναι εξαιρετικά μικρά.