X

Ο Τόμσεν πήρε “στο κατόπι” τον Τσακαλώτο

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: γιατί ακολουθούσε κρυφά τον Υπ. Οικονομικών ανά την Ευρώπη. Ποιούς είδε, αφού είχαν ραντεβού με τον Τσακαλώτο. Ποιά «κενά» βλέπει και τι λέει το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό.

Ant1news

«Φως» στο μυστήριο με την παρουσία του Πολ Τόμσεν στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, έριξε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας. 

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, ακολουθούσε κατά πόδας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην ευρωπαϊκή περιοδεία του προς αναζήτηση συμμαχίων ενόψει πρώτης αξιολόγησης και Ασφαλιστικού.

Ο Πολ Τόμσεν βρέθηκε στο Βερολίνο για να δει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού εκείνος είχε συναντήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως είχε κάνει τρεις ημέρες νωρίτερα και στο Παρίσι, όπου είχε ραντεβού με τον Μισέλ Σαπέν, αφού εκείνος είχε τετ α τετ με τον Έλληνα ομόλογο του.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, επέλεξε να κινηθεί κρυφά και να πάρει «στο κατόπι» τον κ. Τσακαλώτο και να συναντήσει τους δύο αξιωματούχους που είδε και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, με τους οποίους, όπως άλλωστε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα βρεθούν την Πέμπτη και στο κρίσιμο Eurogroup.

Τόμσεν: Δεν κλείνει η αξιολόγηση πριν από τον Μάρτιο

Σκοπός των επισκέψεων του Πολ Τομσεν είναι να ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι το Ταμείο απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, η συμφωνία επί του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση. Αυτήν, ο Πολ Τόμσεν την «βλέπει» πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο δίνοντας «μηδενικές πιθανότητες» για κάτι τέτοιο. 

 

Αυτό που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετέφερε στην γερμανική πλευρά ο Πολ Τόμσεν είναι ότι το Ταμείο θεωρεί πως αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα φρενάρει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα δημιουργηθεί ένα «κενό» ύψους ως και 3 δις ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016, που θα πρέπει να κλείσει με πρόσθετα μέτρα.

«Καθυστέρηση» στην επιστροφή της Βελκουλέσκου

Ενδεικτικό της αρνητικής στάσης του ΔΝΤ στο ζήτημα του Ασφαλιστικού είναι το γεγονός ότι τελικώς η επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ντάλια  Βελκουλεσκου δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί, αλλά θα έρθουν μόνο τα τεχνικά κλιμάκια και κάποια στιγμή αργότερα, ανάλογα  με την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει εκείνη. 

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Τσίτσας, ως σήμερα το ΔΝΤ τηρούσε μια «διπλωματική σιγή ιχθύος» για τα Ασφαλιστικό, αποφεύγοντας να απαντήσει σε δημοσιεύματα και πληροφορίες γύρω από την τελική του στάση επί του θέματος, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στο εσωτερικό του Ταμείου αναφορικά με το αν θα μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, απόφαση που θα ληφθεί το προσεχές διάστημα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι τεχνοκράτες του Ταμείου, αν έπαιρναν εκείνοι την απόφαση , θα τάσσονταν κατά της συμμέτοχης του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, αλλά όπως επισημαίνουν, η απόφαση είναι πολιτική κι εξαρτάται από την επίδραση για την τελική κρίση της Κριστίν Λαγκαρντ, της πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση από το Βερολίνο και τις ΗΠΑ, όπως έδειξε και το χθεσινό τηλεφώνημα του Τζακ Λιού στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.