X

Α’ κατοικία: Αλλαγές μετά τον “πάγο” των Βρυξελλών

Πόσο μειώθηκε το όριο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων. Τι ανακοίνωσαν στη Βουλή Τσακαλώτος και Δραγασάκης.

Ant1news

«Πέφτει» στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων που εντάσσονται στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Όπως ανέφερε στη Βουλή, όπου συζητείται η επίμαχη τροπολογία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η νομοθετική βελτίωση περιορίζει την περίμετρο μόνον για τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς για τα στεγαστικά παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ.

Τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να πάρει η κυβέρνηση το πράσινο φως των δανειστών, παρουσίασε ο Γιάννης Δραγασάκης, ανακοινώνοντας τη μείωση της ληξιπρόθεσμης οφειλής στα επιχειρηματικά δάνεια από τις 130.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ προκειμένου να ενταχθούν στην προστατευτική ρύθμιση. Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι συνολική ρύθμιση δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών παρά τα όσα έχουν ακουστεί.

«Οι ελληνικές Τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress tests, πιάσανε τους στόχους των «κόκκινων δανείων»  και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ακόμη επιφυλακτικός στην πρόταση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, ενώ ανέφερε πως οι τράπεζες θα χάσουν αρκετά λεφτά με τις διευκολύνσεις που θα κάνουν.