X

Νέα “παζάρια” Κυβέρνησης – δανειστών για την α΄ κατοικία

Επιμένουν στις ενστάσεις τους για το νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών. Στο “τραπέζι” και τα δάνεια του ΔΝΤ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί η Κομισιόν και το Eurogroup, αύριο, να εγκρίνουν την εκταμίευση του 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα, μπορεί οι Θεσμοί να συμφώνησαν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της α΄ κατοικίας, όμως ακόμη υπάρχουν ενστάσεις από τους εταίρους μας. 

Αυτήν την φορά είναι δύσπιστοι σε ότι αφορά τις υπό έκδοση Υπουργικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, που θα πλαισιώσουν την ψηφισθείσα τροπολογία για την α΄ κατοικία, αφού φοβούνται το πώς και πόσο θα επιδοτούνται οι πλέον «αδύναμοι».

«Δεν θέλουν επιδότηση στο 100% των δόσεων. Συζητάνε το πολύ για 50%, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πλαίσιο θα «κολλήσει» ως κρατική ενίσχυση», αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές, ρίχνοντας έτσι φως στο επόμενο πεδίο μάχης μεταξύ κυβέρνησης- Θεσμών, με φόντο την επισήμανση της Κομισιόν στην Έκθεση της ότι εκκρεμεί η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Ενδεικτικό του σκληρού παζαριού, είναι ότι αν και οι διαβουλεύσεις εξελίχθηκαν σε μαραθώνιο, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ούτε καν στο σημείο εκκίνησης, δηλαδή στο πώς ακριβώς θα κλιμακώνεται το ύψος της επιδότησης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες, από τη στιγμή που το «ταβάνι» μπήκε από τους Θεσμούς στο 50%, η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να πέσει κάτω από 20% το ποσοστό επιδότησης. Σημειωτέον ότι αν και το κόστος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος εφεξής, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε αυτές τις εκτιμήσεις άρα και κίνδυνος μεγαλύτερων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

Αυτό που αναδεικνύει τις έντονες ανησυχίες των Ευρωπαίων για το σκέλος της δημοσιονομικής επίπτωσης είναι ότι διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά πως δεν πρέπει να δοθεί ούτε μισό ευρώ επιδότησης, πριν αποφανθεί η DG Comp για το πλαίσιο προστασίας. Πότε θα συμβεί αυτό; Γύρω στα μέσα Ιουνίου, με τους Έλληνες τεχνοκράτες να καθησυχάζουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους πως ούτως ή άλλως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όσους μπουν στην πλατφόρμα- στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από την Πρωτομαγιά- η Κομισιόν θα έχει κρίνει το πλαίσιο.

Πέρα από το δημοσιονομικό, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν κι επισήμως το φόβο ότι οι Ελληνικές Αρχές θα ανοίξουν «παράθυρο» και σε άλλους «κόκκινους» δανειολήπτες, κάνοντας by pass στις διατάξεις που ψηφίστηκαν, μέσω των επικείμενων Υπουργικών Αποφάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν έχουν ξεφύγει από τις κεραίες τους οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι πάνω στην… κάψα της προεκλογικής εκστρατείας, κλείνουν το μάτι πονηρά στη διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας.

Σε ότι αφορά τον Εξωδικαστικό, αυτό που επισημαίνουν, πηγές κοντά στη διαδικασία είναι ότι αυτό το νέο μόνιμο πλαίσιο θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο όσους έχουν την εμπορική ιδιότητα- όπως δηλαδή προβλέπει η Οδηγία- με την προσδοκία σε δεύτερη φάση, όπως έγινε με τον Εξωδικαστικό, να συμπεριληφθούν κι άλλοι οφειλέτες όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.  

Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Το «πράσινο φως» θα δώσει, όπως όλα δείχνουν, το Eurogroup της Παρασκευή, αφού και το EuroWorking Group έκανε θετική εισήγηση, όμως το επόμενο βήμα είναι οι συζητήσεις για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. 

Το παιχνίδι δεν παίζεται πλέον στο Βουκουρέστι αλλά μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του IMF. Εκεί, θα επεκταθούν οι συζητήσεις για το πώς και πότε θα αποπληρώσει η Αθήνα πρόωρα τα δάνεια του IMF. Ήδη, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποπληρώσει το IMF για να το «διώξει» από την Ελλάδα, εκπληρώνοντας προεκλογική του δέσμευση.

Η στρατηγική είναι να αποσπάσει η χώρα μας τη συναίνεση, ώστε να αποπληρώσει ή μερικώς ή όλο το ποσό των δανείων ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Ήδη, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως το ίδιο δεν είναι αρνητικό.