X

Αφορολόγητο: Ποιοι πρέπει να μαζεύουν κανονικά χάρτινες αποδείξεις

Χιλιάδες φυσικά πρόσωπα με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ακόμη ένα προεκλογικό τερτίπι από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Όλοι περιμέναμε, σύμφωνα και με διαρροές από το υπουργείο, ότι θα αλλάξει ο τρόπος για το χτίσιμο του αφορολογήτου και ότι θα χρειαζόταν περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις για να το χτίσει κάποιος φορολογούμενος. Και τούτο διότι οι e-αποδείξεις που έπρεπε να μαζέψει ένας φορολογούμενος ήταν λίγες και όλοι έκαναν περισσότερες δαπάνες.

Οι επιλογές ήταν:

  1. αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών πληρωμών ως και 50% ανά κλιμάκιο εισοδήματος
  2. εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών από δραστηριότητες που τα ποσοστά φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά χαμηλά (π.χ. supermarkets)
  3. συνδυασμός των δύο.

Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά με απόφαση της υφυπουργό, υποχρεώνει ακόμα και όσους είναι βαριά ανάπηροι να προσκομίζουν χάρτινες αποδείξεις στην εφορία.

Παρότι το Taxisnet άνοιξε ήδη εδώ και ημέρες για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, μόλις εχθές δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση Παπανάτσιου που, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, εκδόθηκε μόνον και μόνον για να καλύψει τους περιστασιακά εργαζόμενους και τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας, από την υποχρέωση πληρωμών με τραπεζικά μέσα, προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο και μάλιστα με αναδρομικότητα για τα περυσινά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, προστίθενται αναδρομικά από το 2018 και οι εξής δύο νέες κατηγορίες υπόχρεων υποβολής δηλώσεων, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής:

1. Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Μισθωτοί και συνταξιούχοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα πληρώσουν πρόστιμο 22% φέτος και όσοι τυχόν δεν έκαναν πέρυσι πληρωμές με τραπεζικά μέσα.

Ωστόσο με την απόφαση επεκτείνεται και σε αυτές τις κατηγορίες, η υποχρέωση που ισχύει από το 2017 για όλους όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση τραπεζικών πληρωμών, να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις, να τις φυλάνε επί 5 χρόνια και να τις προσκομίζουν και στην εφορία εφόσον τους ζητηθεί, ασχέτως του γεγονότος ότι εξαιρούνται από POS επειδή είναι πχ κατάκοιτοι, ολικά τυφλοί και ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 80%, ή υπερήλικες άνω των 70 ή 90 χρόνων, φαντάροι, έγκλειστοι σε φυλακές ή ιδρύματα κλπ.

Σύμφωνα με την απόφαση Παπανάτσιου, οι φορολογούμενοι αυτοί «υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας» και «οι αποδείξεις φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο».

Με ημερομηνία υπογραφής 15 Μαρτίου και ΦΕΚ 3 Απριλίου, ορίζει ότι σχεδόν όλα μένουν ίδια. Κατ’ αρχάς τα ποσοστά κάλυψης:

Εισόδημα (σε ευρώ)       Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή

Και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή)

1 - 10.000                          10%

10.000,01 - 30.000            15%

30.000,01 και άνω               20% και μέχρι 30.000 ευρώ

Αμετάβλητες παραμένουν και οι κατηγορίες δαπανών:

  • Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
  • Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
  • Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
  • Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
  • Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
  • Ομάδα 6 (Υγεία).
  • Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
  • Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
  • Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
  • Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
  • Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
  • Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Η Απόφαση καλύπτει αναδρομικά την περσινή χρονιά αλλά ισχύει και εφεξής, όπερ σημαίνει ότι αλλαγές στο αφορολόγητο «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας…