X

Αίτημα της Αθήνας στον ESM για τα δάνεια του ΔΝΤ

Τι δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείο της Κυβέρνησης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Εστάλη το αίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ στον ESM σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι το αίτημα αφορά πρόωρη προεξόφληση 3,7 δις ευρώ από τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ, που αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. όταν ολοκληρωθεί προς το τέλος Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα εν όψει και των εκλογών του Μαΐου. Μάλιστα αναμένεται η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει εν όψει των εκλογών τονίζοντας ότι σηματοδοτεί την σταδιακή απομείωση της παρουσίας του Ταμείου στη χώρα.

Βέβαια το ΔΝΤ με απαίτηση της λεγόμενης "Βόρειας Συμμαχίας" (Γερμανίας, Ολλανδίας και δορυφόρων) θα μείνει με εκπρόσωπο στην ομάδα των θεσμών που εποπτεύουν την Ελληνική οικονομία. Κάτι βέβαια που και οι αγορές το βλέπουν με άλλο μάτι λόγω της τεχνικής γνώσης που έχει σε θέματα ανοίγματος αγορών, μεταρρυθμίσεων κτλ.

Πάντως η αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται να αξιοποιηθεί και για τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει νέων εκδόσεων ομολόγων. Σημειώνεται ότι κατά την παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συζητήσει το σχετικό θέμα με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.  

Μάλιστα λόγω της σημαντικής πολιτικής σημασίας της θα πάρει κι επίσημο χαρακτήρα σε επίπεδο Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη σημερινή παρουσία του στην εκδήλωση παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρωστά στο Ταμείο 9,5 δις Τα ακριβά δάνεια για το 2019 και το 2020 φτάνουν σε 3,8 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη δόση του 1 δις από το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» αλλά κι από τα όσα έχει μαζέψει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Άλλωστε επίκειται και η τρίτη έκδοση ομολόγων φέτος , πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.