X

Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,4% του ΑΕΠ το 2018

Πάνω κι από τις προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ το πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ant1news

Άλμα πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,4% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η Eurostat επικυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018.

Πρόκειται για πρωτογενές αποτέλεσμα έκπληξη, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, ενώ στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή κοινωνικού μερίσματος και καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι διανομές, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είχε προσεγγίσει το 5,5% του ΑΕΠ, δυο μονάδες πάνω από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Ακόμα και έτσι όμως το αποτέλεσμα της Eurostat δείχνει υπέρβαση του στόχου κατά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το περασμένο έτος, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για την επανεκτίμηση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για παροχές.

ΥΠΟΙΚ: στο 4,29% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Στο 4,29% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, όπως ανακοίνωσε από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για οριακή διαφορά σε σχέση με τον υπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ, που το θέλει στο 4,4% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση το 2018 ήταν το τέταρτο διαδοχικό έτος υπέρβασης του στόχου του Προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ.  Η υπέρβαση ήταν 0,79 μονάδες του ΑΕΠ ή 1,46 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το 2018 το υπουργείο Οικονομικών είχε προδιαγράψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι στο τέλος της περυσινής χρονιάς κατεβλήθησαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αναδρομικά ειδικών μισθολογίων και κοινωνικό μέρισμα.

Η ανακοίνωση της Eurostat