X

Μειώσεις φόρων και παροχές φέρνουν τα πλεονάσματα

Μετατάξεις προϊόντων από τον ΦΠΑ 24% στο χαμηλό 13% και άλλες ελαφρύνσεις λόγω πλεονασμάτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τι δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μειώσεις τιμών σε τρόφιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πρόκειται να επιφέρει το σχέδιο «μείωσης της ακρίβειας» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προβλέπει μαζικές μετατάξεις αγαθών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ 13%.

Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό στη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας καθώς για πρώτη φορά ύστερα από μία οκταετία συνεχών ανατιμήσεων δρομολογείται μείωση της αξίας σε βασικά είδη διατροφής, όπως είναι ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια κ.ά.

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βρίσκονται επίσης ο κλάδος της εστίασης, τα εισιτήρια και οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η μείωση θα είναι αισθητή στο καλάθι με τα προϊόντα της νοικοκυράς αφού θα αγγίξει το 13% ισχυροποιώντας τη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα δημόσια έσοδα. Η πτώση των τιμών θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης του ΦΠΑ που θεωρείται φόρος «βαρόμετρο» για την αγορά και τον καταναλωτή.

Το μέτρο εντάσσεται στο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος µε δήλωσή του στο «Εθνος» επιβεβαιώνει ότι η επίτευξη -µε υπεραπόδοση- του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς, ακόµη και για τη µη εφαρµογή του µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου: «Εµείς µπορούµε να διεκδικήσουµε πράγµατα γιατί ήδη κερδίσαµε την αξιοπιστία µας. Η Νέα Δηµοκρατία µάς λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα µπορέσει να διεκδικήσει κι αυτή κάτι. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δηµοκρατίας να έχουν µεγάλη υποµονή».

Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ. Αναφερόμενη στις φοροελαφρύνσεις η υφυπουργός προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ και του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες «αυτή την περίοδο βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, κοστολογούνται ήδη από το Γενικό Λογιστήριο και μετά το Πάσχα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Αιχμή του δόρατος των φοροελαφρύνσεων παραμένει η μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενώ μετά το Πάσχα θα πάρουν το δρόμο για την Βουλή οι 120 δόσεις για τις οφειλές στην Εφορία και τα Ταμεία οι οποίες συμπληρώνουν το καλάθι των παροχών και ελαφρύνσεων. Για τη ρύθμιση της εφορίας η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ για τους οφειλέτες με  υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Οι δόσεις της ρύθμισης θα ξεκινάνε από 18 για τους οφειλέτες με υψηλά εισοδήματα και θα φθάνουν τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλά εισόδημα που δεν θα υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Τις νέες μειώσεις των φόρων θα «χρηματοδοτήσει» πιθανότατα το πλεόνασμα του 2018 το οποίο εκτινάχθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ καταγράφοντας υπέρβαση κατά 0,79 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,46 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι υπάρχει το έδαφος για νέα υπέρβαση των στόχων.