X

EWG: εξηγήσεις Χουλιαράκη για παροχές και κρατικά "φέσια"

Κρίσιμη συνεδρίαση για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, πριν από την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Ant1news

Εξηγήσεις έχει να δώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους θεσμούς και στους εκπροσώπους των κρατών-μελών που συνεδριάζουν σε επίπεδο Euroworking Group. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η Επιτροπή φέρεται ενοχλημένη από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες το πρώτο δίμηνο του 2019 αλλά και για την τροπολογία περί νέας 2μηνης παράτασης που δόθηκε. Και τούτο καθώς η σταθερή απομείωση και ο μηδενισμός τους αποτελεί πάγιο προαπαιτούμενο της μετά - προγραμματικής εποπτείας.

Θα πρέπει επίσης η Ελληνική πλευρά να δώσει στοιχεία για την ενεργοποίηση του νέου νόμου Κατσέλη, αλλά και για τις 2 εκθέσεις που οφείλει να καταθέσει στις Βρυξέλλες βάσει της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της προσεχούς τετραετίας. Η μία από αυτές τις εκθέσεις έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα αποδέχεται πλέον βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και ότι δεσμεύεται για νέα σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκλείψουν οι προκλήσεις (τις οποίες η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχουν στην ελληνική οικονομία).

Καταγράφει και υπερπλεόνασμα 4,1% φέτος στο οποίο "βασίζεται" η κυβέρνηση για τις παροχές, όταν η Επιτροπή θέτει θέμα "λιτότητας" στις επενδυτικές δαπάνες το οποίο έχει επιβεβαιωθεί πλέον από τα επίσημα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat. Έτσι, μένει να φανεί το "κλίμα" που θα διαμορφωθεί αναφορικά με τις απανωτές τοποθετήσεις εκπροσώπων της Ελληνικής κυβέρνησης για παροχές. Επίσης, επιχειρείται να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν (ενδεχομένως και σήμερα) το θέμα της ενεργοποίησης των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 973 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη σύνοδο του Eurogroup.

Μένει να φανεί και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις - κυρίως του γερμανικού άξονα - στο Ελληνικό αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ το οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση να καλύψει από το υπερπλεόνασμα.


Ο επόμενος σταθμός της διαπραγμάτευσης ξετυλίγεται από τη Δευτέρα εν Αθήναις με την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών για τριήμερες (όπως έχει προαναγγελθεί από την Ελληνική πλευρά) επαφές με την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο τυπικά είναι η τρίτη αξιολόγηση (που πρέπει να ολοκληρωθεί με ανακοίνωση έκθεσης της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου).

Ωστόσο, επί της ουσίας οι θεσμοί θα εξετάσουν πως συνεχίζουν να υλοποιούνται προαπαιτούμενα όπως ο νόμος Κατσέλη και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Δηλαδή τα προαπαιτούμενα που θεωρούνταν ολοκληρωμένα ένα μήνα πριν. Θα δουν και το κατά πόσο δημιουργούνται νέα μέτωπα. Εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα σύνδεσης των 120 δόσεων με την τρίτη αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η ίδια θέση διατηρούνταν λίγους μήνες πριν για το θέμα του νόμου Κατσέλη το οποίο τελικά συνδέθηκε απόλυτα με την προηγούμενη αξιολόγηση. Μένει λοιπόν να φανεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα πως θα διαμορφωθεί η θέση των Θεσμών αλλά και της ελληνικής πλευράς ενόψει και της κορύφωσης της προεκλογικής διαδικασίας εντός αλλά και "εκτός"…