X

Με την “βούλα” των Ευρωπαίων η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Η επίσημη διαδικασία απομένει για να εξοφληθεί το «ακριβό» κομμάτι των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.

Ant1news

Η διαδικασία «μερικής εξόφλησης» του ΔΝΤ πιστοποιήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα και επισήμως στο Euro Working Group - όπου συζητείται το ελληνικό ζήτημα - το αίτημα για αποπληρωμη του 40% του δανείου του ΔΝΤ. Καμία χώρα-μέλος δεν ήγειρε ενστάσεις και, συνεπώς, το αίτημα εγκρίθηκε.

Κατά τον σχεδιασμό, όπως σημειώνει το Euro2day.gr, η διαδικασία αποπληρωμής του ποσοστού αυτού θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για το «ακριβό» κομμάτι του δανείου, ύψους 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13% και αφορά τα δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. 

Η θετική αυτή εξέλιξη είχε διαφανεί από τις 13 Απριλίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το θέμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον και κατά την οποία ούτε από πλευράς Ταμείου είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις.

Λίγο νωρίτερα, ο ESM είχε ανάψει "πράσινο φως" σε ότι αφορά τα μέτρα για το χρέος συνολικού ύψους 1 δις ευρώ.