X

Αποφάσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου για παροχές και 120 δόσεις

Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις κατά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με στόχο το άνοιγμα διαύλων με κοινωνικές ομάδες που αποτελούν την κρίσιμη μάζα για την πολιτική πρωτοκαθεδρία, την προσαρμογή την πολιτική των υπερπλεονασμάτων στα νέα μεταμνημονιακά δεδομένα που έχει η χώρα όπου κύριο μέλημα πρέπει είναι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, της ζήτησης αλλά και η διόρθωση των κοινωνικών δεικτών συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο «μενού», όπως είχε ήδη προαναγγελθεί βρέθηκε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις.

Όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της συνάντησης, αύριο στις 17:00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη, που θα αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεις σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, μόλις ανοίξει, ενώ έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. 

Ωστόσο, όπως τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα, βρίσκονται υπό συζήτηση, όμως πριν από τις ευρωεκλογές δε θα γίνει καμία σχετική ανακοίνωση.

 

Τον ύφος των μέτρων ήδη έδωσε από χθες ο Πρωθυπουργός από τα Χανιά. «Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Όσα πετύχαμε είναι το μεγάλο μας όπλο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας χθες στην Κρήτη.

Ήδη κι εν όψει της έλευσης των θεσμών όπου θα τεθούν υπόψη τα συγκεκριμένα μέτρα εξετάζονται τα εξής ενδεχόμενα:

- Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου ορίου, κάτι που όμως έχει βαρύ δημοσιονομικό κόστος (1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021). Με το θέμα αυτό συνδέεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά). Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί ως αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου.

- Μειώσεις ΦΠΑ με μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερη κατηγορία ή μειώσεις συντελεστών

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά.

Tο μέτρο αυτό, μαζί με την είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

- Επιλεκτικές μειώσεις και διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ για μεσαία εισοδήματα και περιουσίες

- Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015, με δημοσιονομικό κόστος 150-200 εκατ. ευρώ.

- Εφάπαξ επιδόματα τύπου «13ης σύνταξης» ή/και χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

- Στήριξη των δομών παιδείας και υγείας

Στο μεταξύ σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών οι προβολές για υπερπλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια δίνουν αρκετό δημοσιονομικό χώρο. Όπως αναφέρεται «στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι με την παρούσα κατάσταση - χωρίς αλλαγή πολιτικής - θα υπερκαλύπτονταν για κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός χώρος (δηλ. η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2020, 0,6% το 2021 και 1,1% το 2022».

Μάλιστα τονίζεται ότι οι λεπτομέρειες της κατανομής του δημοσιονομικού χώρου - τi δηλαδή θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και τi στην αύξηση των δαπανών - θα καθοριστεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κατανομή είναι ενδεικτική, όπου το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του Υπ. Οικονομικών τονίζουν ότι πέρα από τις μειώσεις φόρων και τις μεταβιβάσεις με τη μορφή επιδομάτων στο επίκεντρο είναι και τομείς κοινωνικής πολιτικής όπως η παιδεία και η υγεία.