X

Η προστασία των διανομέων στον νέο νόμο

Τι αλλάζει για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε διανομές. Τι προβλέπεται για τους εργοδότες και τι για τον εξοπλισμό.

Ant1news

Πληροφορίες που αφορούν στις αλλαγές της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των διανομέων και οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή παρουσίασε η Έφη Αχτσιόγλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, θα υπάρχει ρητή υποχρεώση του εργοδότη να δηλώνει γραπτά στο σύστημα Εργάνη το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Η λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων, προβλέπεται επίσης στο νομοσχέδιο.

Η παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας που χρησιμοποιείται κατά την εκτέλεση της εργασίας με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο είτε περιουσίας της επιχείρησης είτε του εργαζομένου, γίνεται υποχρέωση του εργοδότη.

 Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί το δικό του όχημα ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει πρόσθετη μηναία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού ή της αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.