X

Αυξήσεις και αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Τι προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Ant1news

Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται αύριο στη Βουλή και του οποίου τις βασικές διατάξεις παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Κατερίνα Πανάτσιου.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν, οι συντάξεις λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας.

Αυξάνεται παράλληλα το δικαιούμενο ποσοστό από 50 σε 70%. Η αύξηση αφορά σε όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς όμως να προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου.

Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.

Αν ο επιζών εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, μετά την πάροδο της τριετίας καταβάλλεται η σύνταξη, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατο όρια των 360-384 ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη επαναϋπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά.