X

ΦΠΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για μειώσεις σε εστίαση και τρόφιμα

Ποια αγαθά και υπηρεσίες μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή. Σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ και σε είδη ροφημάτων μετά τις αντιδράσεις.

Ant1news

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% από 24% που ισχύει σήμερα:

i) είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κ λπ.,
ii) η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,
iii) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Επίσης, μειώνεται από 13% που είναι σήμερα σε 6% ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Τα… παράδοξα της τροπολογίας και οι σκέψεις για νομοτεχνική βελτίωση

Σαφές είναι ότι όλες οι αλλαγές που αφορούν σε μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σε χαμηλότερο ΦΠΑ, θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου. Εγείρονται, όμως, ερωτήματα κυρίως ως προς την εστίαση.  

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις ορίζουν τα εξής: "Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων". Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως ό,τι πίνεται, παραμένει σε συντελεστή 24%. Ωστόσο, υπάρχουν ροφήματα, τα οποία ως πρώτη ύλη θα πωλούνται εφεξής με ΦΠΑ 13%.  

Ειδικότερα, το κακάο και τα ελληνικά αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα κ.λ.π.) πέφτουν στο 13%, αλλά αν τα παραγγείλει κανείς σε ένα καφενείο, θα επιβαρυνθεί με 24%. Αντιθέτως, σε 24% παραμένουν- είτε ως πρώτη ύλη είτε ως εστίαση- ο καφές, το τσάι (όχι του βουνού), οι χυμοί, τα αναψυκτικά. 

Μετά τα παράδοξα που εντοπίστηκαν στην τροπολογία και τις αντιδράσεις της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη. 

Αναλυτικά η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ: