X

Στην “κρησάρα” του Eurogroup οι παροχές Τσίπρα

Πέραν της «κόκκινης γραμμής» το κόστος των παροχών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Στο μικροσκόπιο του Eurogroup τα μέτρα ελάφρυνσης

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου  

Υψηλότερο είναι το κόστος των παροχών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, κατά 130 εκατομμύρια ευρώ, και από την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ για το 2019 με τους δανειστές να «φιλτράρουν» την επίπτωση στον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.    

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδεψε τις τροπολογίες με τα μέτρα για την 13η σύνταξη και τις μειώσεις ΦΠΑ επέρχεται για το 2019 απώλεια εσόδων 1,271 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα καλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και κυρίως από το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η ετήσια δαπάνη για την 13η σύνταξη διαμορφώνεται στα 830 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των μέτρων από την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ανέρχεται σε 441 εκατ. ευρώ για το εναπομείναντα διάστημα του 2019,δεδομένου ότι οι φοροελαφρύνσεις στον ΦΠΑ θα τεθούν την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου σε ισχύ. Για το 2020 οι απώλειες εισπράξεων από το ΦΠΑ θα ανέλθουν στα 667 εκατ. ευρώ. Με βάση την έκθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιάρακη ο πρωθυπουργός όχι μόνο εξάντλησε τον «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο του 2019 για παροχές αλλά υπερέβη, έστω και οριακά, την «κόκκινη γραμμή» που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές. 

Για το 2020 ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σε 0,4% του ΑΕΠ ή τα 800 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το 2020. 

Και το 2020 προαναγγελθείσες παροχές 

Τα μέτρα που θα «τρέξουν» από τον επόμενο χρόνο και θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, θα είναι:

  1. η μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος
  2. η επιδότηση έως 80% των εισφορών των νέων εργαζομένων έως 29 ετών
  3. η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ
  4. η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%
  5. η επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους
  6. η μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους
  7. η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα
  8. η μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς στο 10%. 

Στο Eurogroup, που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει μία συνολική εικόνα για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα ελάφρυνσης Τσίπρα στους κόλπους των θεσμών όπως και το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Προβλέπει κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό χρημάτων ύψους 5,55 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2022 και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα. Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή «εγγύησης» προς τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 οι στόχοι στα πλεονάσματα να χαμηλώσουν στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.       

Η ελληνική πρόταση θα είναι βασικό θέμα στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα της υπουργικής συνόδου της 13ης Ιουνίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν «θέση» γύρω από το ελληνικό αίτημα. Στο μεταξύ οι απόψεις στο στρατόπεδο των εταίρων είναι για μία ακόμα φορά διχασμένες.

Στη  συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε να ανησυχεί. «Αν τα μέτρα που ψηφίζουμε είναι μέτρα που δημιουργούσαν προϋποθέσεις εκτροχιασμού οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Δεν αντέδρασαν», είπε. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες κινούνται ανοδικά, με τους αναλυτές να προσθέτουν στους παράγοντες ανόδου των αποδόσεων, τις διεθνείς συνθήκες (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, Ιταλία) αλλά και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός πάντως ήταν κατηγορηματικός : «Η Ελλάδα δεν είναι στα μνημόνια. Η χώρα δεσμεύεται από τους στόχους που έχει συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αλλά τα μέσα είναι δική μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης τι θα κάνουμε», προσθέτοντας λίγο αργότερα πως «αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση (σ.σ. όπως φάνηκε από τον Μ. Βέρμπερ) η απάντηση είναι «να ξεχάσετε ότι γνωρίζετε για την Ελλάδα. Εμείς βάλαμε στο τραπέζι 5,5 δισ. δικά μας χρήματα. Η αξιοπιστία μας είναι δεδομένη στην Ευρώπη, εμείς βγάλαμε την οικονομία από τα μνημόνια. Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι θα κάνουν καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία γιατί θα αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με την λιτότητα, αλλά με τους πολλούς»...