X

Πρόσθετες εξηγήσεις ζητούν οι Βρυξέλλες για το πακέτο παροχών

Τι είπε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, λέγοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να αναλύσει στους ομολόγους του τα μέτρα και τις επιπτώσεις τους.

Ant1news

Tην ανησυχία των κρατών-μελών της ευρωζώνης, αλλά και των θεσμών για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχές, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο ενόψει του, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

«To ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 16ης Μαίου, αλλά δεν αποκλείω να τεθεί το θέμα των παροχών της ελληνικής κυβέρνησης από κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένω ότι κάποιοι υπουργοί οικονομικών θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Έλληνα ομόλογό τους, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς ακούω ότι είναι ανήσυχοι για τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και για το αν θα παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς αν οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εμποδίσουν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε με νόημα ότι δεν γνωρίζει τί θα κάνουν τα άλλα κοινοβούλια, αλλά το κοινοβούλιο που γνωρίζει καλύτερα δεν αποκλείεται να συνδέσει τις παροχολογίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ευτυχώς η έκθεση των θεσμών του Ιουνίου δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, αλλά η συζήτηση θα είναι ανησυχητική».  

Ερωτηθείς για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ταμειακό απόθεμα που δημιουργήθηκε με τα δάνεια του ESM, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε, «Είμαι σε σύγχυση, όπως και οι θεσμοί είναι σε σύγχυση, δεν βγάζει κανείς νόημα».  Πρόσθεσε, δε, ότι αναμένει την έκθεση των θεσμών για την αξιολόγηση που θα δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, εκτιμώντας ότι η έκθεση των θεσμών θα τονίζει ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι δημοσιονομικοί στόχοι».    

ΥΠΟΙΚ: συμβατά με τον δημοσιονομικό χώρο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Με ανακοίνωση του, το Υπουργείο Οικονομικών και σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων, διευκρινίζει ότι, «για το έτος 2019, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κατατέθηκαν προς ψήφιση είναι πλήρως συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019. Συγκεκριμένα, εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση».