X

Εξηγήσεις για τις παροχές δίνει ο Χουλιαράκης στο Eurogroup

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση, παρά το ότι η χώρα μας δεν είναι στην ατζέντα της ημέρας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά τα χθεσινά «καμπανάκια» του Γιάννη Στουρνάρα για το αυξημένο κόστος των παροχών που αντήχησαν ως τις Βρυξέλλες, το σημερινό Eurogroup αποκτά ιδιαίτερη σημασία έστω και αν η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της επίσημης «ατζέντας». Για το λόγο αυτό στην σημερινή υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (σ.σ. βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό και θα πάει απευθείας στην Βελγική πρωτεύουσα) και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προτίμησε να μείνει στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν είναι παρών στη σημερινή συνεδρίαση αλλά στην επόμενη της 13ης Ιουνίου.

Έτσι ο «κλήρος» για πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση Τσίπρα για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022 με δέσμευση χρημάτων 5,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ,  «πέφτει» στον Γιώργο Χουλιαράκη. Ο αναπληρωτής υπουργός είναι αυτός που θα κληθεί να υπερασπίσει τα επιχειρήματα της  ελληνικής πλευράς ότι η ελληνική πρόταση δεν παραβιάζει τους συμπεφωνημένους στόχους του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Αθήνα.

Τα λεφτά υπάρχουν ήδη στο «μαξιλάρι της ρευστότητας» και είναι επιπλέον του δανείου των 15,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) τον Αύγουστο του 2018,όταν εξήλθε από τα μνημόνια. Επίσης, η χρήση των κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» δεν αλλάζει, θα παραμείνει συμβατή με τους όρους του προγράμματος για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ενώ οι τόκοι θα εξυπηρετούνται από τα υπερπλεονάσματα.

Αυτά σε ότι έχει να κάνει με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός σχετικά με το σχέδιο μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο. Είναι σαφές ότι το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή αφού πρώτα η ελληνική πλευρά εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει απόπειρα μονομερούς τροποποίησης της τριπλής συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018. Η οποία, αν παραβιαστεί οι πιστωτές «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στην Ελλάδα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος».

Πρόσθετες διευκρινίσεις θα κληθεί να δώσει ο αναπληρωτής υπουργός και για τις παροχές. Ο ίδιος, επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολόγησε με τους συνεργάτες του «ένα προς ένα» τα μέτρα Τσίπρα με βάση την «λίστα» που του παρέδωσε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με την έκθεση Χουλιαράκη επέρχεται απώλεια εσόδων 1,271 δισ. ευρώ από τις παροχές το 2019 μέρος της οποίας σύμφωνα με τον Ευκλείδης Τσακαλώτο θα καλυφθεί από τις νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων που θα μπουν σύντομα σε εφαρμογή. Τα μέτρα Τσίπρα αντιστοιχούν σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δις. ή 0,6% του ΑΕΠ τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας δεν βλέπει με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να υπάρχει…