X

Τσακαλώτος: τα χειρότερα πέρασαν

Η Ευρωζώνη θα διαλυθεί αν αποχωρήσει έστω και μια χώρα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο από μια κυβέρνηση εθνικιστικής δεξιάς κι όχι αριστερής, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Τα χειρότερα πέρασαν, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto.

«Σε σχέση με αυτά που περιμέναμε πριν από 4 χρόνια, τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το προβλεπόμενο. Έτσι κατορθώσαμε τώρα να επανεισάγουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχαμε αναγκαστεί να διακόψουμε, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, καταφέραμε να κάνουμε μερικά βήματα στο δρόμο για την οικοδόμηση ενός καταλληλότερου κοινωνικού κράτους, πάνω απ' όλα στον τομέα της υγείας. Με λίγα λόγια: για πρώτη φορά μετά το 2009 η Ελλάδα έχει έναν επεκτατικό προϋπολογισμό που δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μείωση φόρων και αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η Ελλάδα έχει, ευτυχώς, μεγάλη ευελιξία, γιατί χαρακτηρίζεται από πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις που σ' αυτά τα σκληρά χρόνια τα έβγαλαν πέρα», ανέφερε και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως επιτίθεται εναντίον της κυβέρνησης προτείνοντας «την επιστροφή στον πιο γνήσιο νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή την κατάργηση για πάντα της δέκατης τρίτης σύνταξης, την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, της περικοπής όλων όσων είναι δυνατό», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «το θλιβερότερο πράγμα είναι ότι αυτό που απομένει από το ΠΑΣΟΚ , κυρίως λόγω της ώθησης που επιβλήθηκε από τη σημερινή του ηγεσία, της Γεννηματά και του Βενιζέλου, που στοχεύει σε μια συμμαχία με τη δεξιά, υποστηρίζει αυτή την ανοιχτά νεοφιλελεύθερη γραμμή. Οι εχθροί δεν μας λείπουν...».

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη ο κ. Τσακαλώτος παρατηρεί πως «έτσι όπως έχει σχεδιαστεί η αρχιτεκτονική της, φαίνεται εύθραυστη, ή μάλλον αναγκαστικά ασταθής» σε αντίθεση με άλλες νομισματικές ζώνες σε χώρες με ομοσπονδιακή δομή, όπου υπάρχει μία «ευφυέστερη ισορροπία μεταξύ κεντρικού και τοπικού προϋπολογισμού».

 

«Ο Ντράγκι, υπό όρους νομισματικής πολιτικής έχει κάνει στην πραγματικότητα αυτό που μπορούσε να κάνει, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κρίση δεν ήταν μόνο νομισματική, αλλά πολύ μεγαλύτερη, και κατέστησε φανερά όλα τα όρια της ΕΚΤ, που δεν είχε την αναγκαία εξουσία για να παρέμβει αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το αν απειλείται η συνοχή της ευρωζώνης από την αποχώρηση κάποιας χώρας, ανέφερε πως «αν έστω και μια χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα σηματοδοτήσει το τέλος της. Η νομισματική ένωση είναι ένα εργαλείο που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει κανείς που θα μπορεί να προσφύγει στις νομισματικές υποβαθμίσεις, ποτέ. Αν μια χώρα φύγει, η υπόσχεση αυτής της εγγύησης δεν υπάρχει. Έτσι θα πυροδοτηθεί αναπόφευκτα μια αλυσίδα από εξόδους και η ευρωζώνη θα καταστραφεί».

Μία  τέτοια εξέλιξη, εξήγησε, θα μπορούσε να συμβεί υπό την ηγεμονία της εθνικιστικής Δεξιάς και όχι της Αριστεράς. «Δεν υπάρχει ταξική έξοδος, παρά μόνο εθνικιστική. Θα παρήγαγε μόνο διάλυση, όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα κοινωνικό πρόβλημα -αρχής γενομένης από την αυξανόμενη ανισότητα - θα έβρισκε λύση. Τα προβλήματα είναι πλέον υπερεθνικά, όπως και οι λύσεις».

Ο κ. ανέφερε επίσης στη συνέντευξη του ότι «ο νεοφιλελευθερισμός παραμένει ισχυρός, αλλά δεν είναι πια ηγεμονικός, γιατί η στρατηγική του δεν κατορθώνει να κρατήσει μαζί τα μεσαία στρώματα και την εργατική τάξη, η “κοινωνία των δύο τρίτων” έχει πεθάνει, και μαζί μ' αυτήν, η κοινωνική σταθερότητα του παρελθόντος» σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το μοντέλο που ακολουθείται στην Ελλάδα «είναι  αντίθετο με τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες. Η δημοσιονομική μας πολιτική στοχεύει σε δίκαιες φοροελαφρύνσεις και ταυτόχρονα στο να ικανοποιήσει τις κύριες κοινωνικές ανάγκες. Όσον αφορά την ανάπτυξη, υποστηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και , πάνω απ' όλα, την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας: τους συνεταιρισμούς και τις ενεργειακές κοινότητες, για παράδειγμα».