X

Νέο πλοιάριο με μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Νέο πλοιάριο που μετέφερε 137 μετανάστες, ανάμεσά τους 22 γυναίκες, έφθασε τα ξημερώματα στη Λαμπεντούζα, το πλησιέστερο προς τη Λιβύη και την Τυνησία ευρωπαϊκό νησί, μετέδωσαν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ant1news

Το μήκους 12 μέτρων πλοιάριο μπήκε στο λιμάνι του νησιού χωρίς να έχει εντοπισθεί νωρίτερα. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο ήδη υπερπλήρες κέντρο υποδοχής του νησιού, όπου έχει στεγασθεί και μέρος των επιζώντων των ναυαγίων της 3ης Οκτωβρίου και της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο Sky-TG24, το πλοίο έδεσε στη μέση της νύκτας στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού και οι επιβαίνοντες, που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, περίμεναν την άφιξη των καραμπινιέρων που τούς οδήγησαν στο κέντρο υποδοχής.

Στη Ρώμη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, παρουσία των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών, με θέμα την διάθεση στρατιωτικών και μη μέσων για τη ναυτική και αεροπορική ανθρωπιστική αποστολή που ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα αποφάσισε να αναπτύξει στη Μεσόγειο.

Στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι, πρόκειται να δοθεί το τελικό «ελεύθερο» στις ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες της επιχείρησης Mare Sicuro («Ασφαλής Θάλασσα»). Κατά πληροφορίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν έξι πολεμικά πλοία και πάνω από χίλιοι άνδρες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου να αποφευχθούν νέα ναυάγια και να παρέχεται άμεσα βοήθεια στους μετανάστες που κινδυνεύουν να πνιγούν.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο έκανε γνωστό ότι «η ιταλική στρατιωτική παρουσία στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού της Σικελίας πρόκειται να τριπλασιαστεί». Θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή στην επιχείρηση των πολεμικών πλοίων Cassiopea, Vega, Driade, Tremiti και Εspero.

Στην ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολή θα λάβουν επίσης μέρος κάνοντας συνεχείς περιπολίες αναγνωριστικά αεροσκάφη P-180 τα οποία διαθέτουν ειδικά μέσα για τον εντοπισμό ναυαγών και πλεούμενων, περιλαμβανομένων και οργάνων νυχτερινής κατόπτευσης.