X

Μαζικές αντιδράσεις για τις αποφυλακίσεις Βάσκων της ΕΤΑ

Στους δρόμους της Μαδρίτης κατέβηκαν δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί αντιδρώντας στην απόφαση του ΕΔΑΔ, που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποφυλάκιση δεκάδων μελών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Ant1news

 

Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά των αποφυλακίσεων όπως ανακοίνωσε η Ισπανική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας, η οποία οργάνωσε τη συγκέντρωση στην πλατεία Κολόν στο κέντρο της Μαδρίτης.

Δυο μέλη της ΕΤΑ αποφυλακίστηκαν πρόσφατα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία χαρακτηρίζεται παράνομη η παρατεταμένη φυλάκιση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, η οποία έχει καταδικαστεί σε περισσότερα από 3.800 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 24 δολοφονίες.

Η Ινές ντελ Ρίο, που βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε προγραμματιστεί να αφεθεί ελεύθερη το 2008, αφού είχε εκτίσει 19 χρόνια στη φυλακή, λόγω καλής διαγωγής.

Η ισπανική δικαιοσύνη παρέτεινε, όμως, τη φυλάκιση της Ντελ Ρίο, αλλά και άλλων μελών της ΕΤΑ, υποστηρίζοντας ότι βάσει απόφασης δικαστηρίου το 2006, σε περίπτωση καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από τη συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου και όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο κράτησης στη χώρα.

Η Ντελ Ρίο προσέφυγε στο Στρασβούργο το οποίο αποφάνθηκε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε από την Ισπανία "να διασφαλίσει ότι η Ντελ Ρίο θα αφεθεί ελεύθερη το συντομότερο".

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει ισχύ μόνο για τη Ντελ Ρίο, αλλά και για 60 ακόμα μέλη της ΕΤΑ, επτά μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης GRAPO αλλά και 14 εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.