X

Εν ψυχρώ η δολοφονία των Γάλλων δημοσιογράφων στο Μάλι

Εν ψυχρώ δολοφονήθηκαν οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι του Radio France Internationale, που είχαν απαχθεί στο βόρειο Μάλι, ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς.

Ant1news

Οι δύο δημοσιογράφοι «δολοφονήθηκαν ψυχρά. Ο ένας με δύο, ο άλλος με τρεις σφαίρες», δήλωσε ο Φαμπιούς έπειτα από την έκτακτη συνάντηση που είχε λόγω της επείγουσας αυτής περίστασης με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά τον Γάλλο υπουργό, πίσω από την «ειδεχθή και βδελυρή» αυτή επίθεση κρύβονται «τρομοκράτες».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε «καταδικάσει έντονα» την απαγωγή και την εκτέλεση των δύο γάλλων δημοσιογράφων στο Κιντάλ, στο βόρειο Μάλι. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα μέλη του Συμβουλίου «εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων», καθώς και στη γαλλική κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επίσης από το Μάλι να ερευνήσει «άμεσα» την υπόθεση και να «προσάγει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης». Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Βερλόν και της Ντιπόν παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) κάλεσε τα μέλη της που βρίσκονται στο Μάλι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. «Η FIJ καλεί τους δημοσιογράφους από το Μαλί και τους ξένους ανταποκριτές να διπλασιάσουν την επαγρύπνησή τους και να εφαρμόζουν επαρκώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία.

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτή τη βάρβαρη πράξη. «Καταδικάζουμε, με τον πλέον απερίφραστο τρόπο, την τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση κατά των δύο Γάλλων δημοσιογράφων. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας στην Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού», είπε ο κ. Βενιζέλος.