X

Πόλεμο της Γαλλίας εναντίον της Βρετανίας φοβόταν ο Τσόρτσιλ

Πόλεμο της Γαλλίας εναντίον της Βρετανίας φοβόταν ο Τσόρτσιλ, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα που έστειλε προς τους διοικητές των βρετανικών αποικιών.

Ant1news

Το τηλεγράφημα  αντίγραφο του οποίου δημοσίευσαν οι Τάιμς του Λονδίνου, έχει ημερομηνία 4 Ιουλίου 1940.

«Το πρωί της 3 Ιουλίου οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις πήραν θέσεις έξω από Οράν ( κοντά στο λιμάνι Μερς ελ Κεμπίρ) και ζήτησαν από τις γαλλικές ναυτικές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο μεγάλος αριθμός των γαλλικών ναυτικών μονάδων που ήταν στο λιμάνι, δεν θα πέσουν στα χέρια των Γερμανών» αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

«Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να λάβουν μέτρα. Ως αποτέλεσμα αυτού οι βρετανικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση με σημαντικές απώλειες στη γαλλική πλευρά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά πρέπει να ληφθεί κάθε προσπάθεια εάν η Γαλλία κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μας», καταλήγει ο Τσόρτσιλ.

Το τηλεγράφημα πωλήθηκε σε δημοπρασία την Κυριακή έναντι 1.900 ευρώ, ενώ είχε εκτιμηθεί ανάμεσα στα 180 και 240 ευρώ. Ο νέος κάτοχος του ιστορικού τηλεγραφήματος είναι φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Αγγλίας, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.