X

Ο Λέτα είναι "ο νέος Ιταλός Κουίσλιγκ" λέει ο Γκρίλο

Με τον φιλοναζιστή ηγέτη της Νορβηγίας, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Βίντκουν Κουίσλιγκ, το όνομα του οποίου έχει γίνει συνώνυμο των δωσίλογων, παρομοίασε τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπέπε Γκρίλο.

Ant1news


Η Ιταλία βρίσκεται στα χέρια μιας "κυβέρνησης ανδρείκελων υπό τον νέο Κουίσλγκ, Ενρίκο Λέτα, που ελέγχεται από τη Γερμανία", υποστήριξε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέμπε Γκρίλο.

Αφορμή για το σχόλιο του Γκρίλο αποτέλεσε η γερμανικής έμπνευσης πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στην Ιταλία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώνοντας την ύφεση στη χώρα.

Ο Μπέμπε Γκρίλο, μέσω του ιστολογίου του, κατηγόρησε τον Ενρίκο Λέτα ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης ταγμένης "να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των διεθνών πιστωτών, αρχής γενομένης από τη Γερμανία".

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, κατά τον Γκρίλο, είναι "ένα καθεστώς ανδρείκελων που εκπροσωπεί τα συμφέροντα ξένων χωρών και όχι της Ιταλίας".

Ο ηγέτης του M5S ζητεί περιορισμό των περιττών δημόσιων δαπανών, ώθηση στις επενδύσεις, επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα καθώς και αναδιάρθρωση της αποπληρωμής των ομολόγων.

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, είναι μια από τις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου. Το δημόσιο χρέος της ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και εξαρτάται από την πώληση των ομολόγων της σε ξένους επενδυτές για να καλύψει τις ανάγκες της.