X

Ζητά πίσω το θησαυρό των ναζί ο Cornelius Gurlitt

Ο Cornelius Gurlitt, στου οποίου το διαμέρισμα στο Μόναχο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 1.400 έργα τέχνης, λέει ότι οι γερμανικές αρχές δεν είχαν κανένα δικαίωμα να δεσμεύσουν τον ναζιστικής εποχής θησαυρό του.

Ant1news

Ο φύλακας του «θησαυρού των ναζί» σπάει τη σιωπή του, σε συνέντευξή του στο περιοδικό στο «Der Spiegel» και ζητά πίσω τα έργα τέχνης. Μάλιστα, αρνείται ότι ο πατέρας του, ένας έμπορος έργων τέχνης που δούλευε για τον Χίτλερ, απέσπασε το οτιδήποτε από τις ιδιοκτησίες των Εβραίων.

Στη συνέντευξη αυτή, που είναι η πρώτη από τη στιγμή της αποκάλυψης του θησαυρού, ο 80χρονος Cornelius Gurlitt τονίζει ξανά ότι ο ίδιος βοήθησε τον πατέρα του να σώσει κάποια έργα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Δρέσδης γι αυτό και δηλώνει οργισμένος με τις αρχές που κατά τη γνώμη του δεν έπρεπε να κατασχέσουν την «αγάπη της ζωής του» όπως αποκαλεί τον θησαυρό.

Ο ίδιος λέει μάλιστα ότι σε σχέση με το θάνατο των δικών του ανθρώπων, ο αποχωρισμός του από τα έργα του ήταν πιο επώδυνος. «Δεν έχω αγαπήσει τίποτα περισσότερο στη ζωή μου από αυτά τα έργα. Αλλά ελπίζω ότι όλα θα διαλευκανθούν σύντομα και θα μπορέσω να κρατήσω και πάλι τον θησαυρό» τονίζει ο Gurlitt.