X

Στενάζουν τα ιταλικά νοικοκυριά, λόγω κρίσης

Τα έξι στα δέκα ιταλικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το 2013.

Ant1news


Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT) δείχνει πως το ποσοστό των νοικοκυριών που θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε φθάνει το 58,4%, ενώ το 2012 ήταν 55,4%. Παράλληλα, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την προσωπική του οικονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την εκτίμηση των «συνολικών συνθηκών ζωής», με κατώτατο βαθμό το μηδέν και ανώτατο το 10, οι Ιταλοί επιλέγουν κατά μέσο όρο το 6,8, που δείχνει ότι ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της χώρας έχει ακόμη κάποια περιθώρια αντοχής.

Όπως αναφέρει το ISTAT, η αίσθηση μεγαλύτερης οικονομικής ανασφάλειας εντάθηκε, τους τελευταίους μήνες, ιδίως στον ιταλικό βορρά.

Στις περιφέρειες αυτές -παρά την παραδοσιακή οικονομική ανάπτυξη- χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες, αναγκάσθηκαν να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά.

«Αχίλλειος φτέρνα» της χώρας παραμένει η Κάτω Ιταλία, όπου, μόνον, το 30,9% των κατοίκων δηλώνει ικανοποιημένο από το εισόδημά του. Το ποσοστό αυξάνεται στο 41,3% στην Ρώμη και στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας και αγγίζει το 46,4% στους βόρειους νομούς.