X

Ώρα μηδέν για το Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το σχηματισμό της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Ant1news


Σε ανώτατο επίπεδο συνεχίζονται, πλέον, οι διαπραγματεύσεις για το Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία. Οι ηγέτες των τριών κομμάτων βρίσκονται στα γραφεία του SPD καθώς παραμένουν ακόμη ανοιχτά τα κεντρικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος.

Η συζήτηση των αρχηγών έχει φθάσει και στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης. Ο γερμανικός Τύπος γράφει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε θητεύσει και κατά την περίοδο 2005-2009. Ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, φημολογείται ότι εκτός από την θέση του αντικαγκελάριου, θα αναλάβει και το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Το τελικό κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας θα πρέπει να είναι έτοιμο την Τετάρτη. Σύμφωνα με το προσχέδιο, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη κι έχει άρωμα και Ελλάδας, η ευρωπαϊκή πολιτική του Μεγάλου Συνασπισμού θα κινείται στη γραμμή της απερχόμενης κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνεται η αρχή «εθνική ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί», ενώ τονίζεται ότι τα προγράμματα στήριξης πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο εφόσον κινδυνεύει η συνολική σταθερότητα της Ευρωζώνης και με αυστηρούς όρους.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ανάπτυξης, γίνεται μνεία σε ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναδεικνύεται η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Στο κεφάλαιο ανεργία βρίσκεται και η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα -και μάλιστα μέσα σε αγκύλες-, δηλαδή ως σημείο που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως: Στο πλαίσιο κινητικότητας της ευρωπαϊκής νεολαίας, αναφέρεται, «τασσόμαστε υπέρ, για παράδειγμα, της σύστασης γερμανο-ελληνικού γραφείου νεολαίας».

Αμέσως παρακάτω επισημαίνεται, έξω από αγκύλες, ότι «οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη με σχέση μεταξύ εταίρων, και ιδιαίτερα πρόκειται να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η Γερμανο-ελληνική Συνέλευση».