X

Σε «ψυχρό» κλίμα η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με Γιανούκοβιτς

Ψυχρό αναμένεται να είναι το κλίμα στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ant1news



Μετά την απόρριψη από το Κίεβο της εμπορικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έρθουν…  τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στο δείπνο που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας προς τιμήν της αποκαλούμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία υπογράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια και αφορά συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία. 

Ο Γιανούκοβιτς και η ουκρανική κυβέρνηση επέλεξαν στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, «μπλοκάροντας» την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, γεγονός που πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στη χώρα.

Στη σύνοδο αυτή αναμενόταν να υπογράψει μια μακρόπνοη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής ένωσης, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, υπό την πίεση της Μόσχας και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την δεινή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, ο Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι δεν ήταν έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία της ΕΕ, που θα προσέφερε στη χώρα οικονομική ενίσχυση περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που απέρριψε την προσφορά εμπορικής σύνδεσης της ΕΕ ως «ταπεινωτική»,  δεν είναι σαφές τι ελπίζει να επιτύχει με την παρουσία του στο δείπνο του Βίλνιους, πάντως, φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει όλες τις επιλογές του ανοικτές.

Οι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, θα έχουν μια συνάντηση πριν από το δείπνο στο Βίλνιους για να συνεργαστούν και να ορίσουν τον τρόπο που θα χειριστούν την κατάσταση με τον Γιανούκοβιτς, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι η προσφορά προς την Ουκρανία παραμένει στο τραπέζι, αν και θεωρείται απίθανο να αλλάξει στάση ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποκλείεται να αυξήσουν την πίεση όσον αφορά στην υπόθεση της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας το 2011.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία.