X

Στο φώς έγγραφα για σκοτεινές περιόδους της βρετανικής αποικιοκρατίας

Αποχαρακτηρίσθηκαν χιλιάδες έγγραφα που ρίχνουν φως στην περίοδο 1950-'60, οπότε ξεκίνησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις στους κόλπους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ant1news


Η άρση του απορρήτου που αφορά την αλληλογραφία των αποικιακών κυβερνήσεων πιστοποιεί το εύρος της Operation Legacy («Επιχείρησης Κληρονομιά»), που είχε στόχο να εξαλειφθούν εκθέσεις οι οποίες θα έφερναν σε δύσκολη θέση τις μυστικές υπηρεσίες ή την αστυνομία.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και έγγραφα που αφορούν στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των Μάου-Μάου, στην Κένυα, την περίοδο 1952-1960.

Η εφημερίδα Times, η οποία δημοσίευσε στοιχεία από τα αρχεία, αποκαλύπτει ότι οι επίσημες εντολές ενόψει της ανεξαρτησίας της Κένυας το 1962 είχαν στόχο τα έγγραφα « που ενδέχεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας και άλλες κυβερνήσεις, την αστυνομία, τον στρατό, δημόσιους υπαλλήλους και άλλα άτομα μεταξύ αυτών και πληροφοριοδότες». Επίσης όσα θα μπορούσαν «να ενοχοποιήσουν τις μυστικές υπηρεσίες» και «να χρησιμοποιηθούν με ανήθικο τρόπο από υπουργούς κυβερνήσεων».

Κάποια από τα έγγραφα επαναπατρίστηκαν, για να καταστραφούν, στη Βρετανία με αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας ή με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Πολλά καταστράφηκαν επί τόπου: κάηκαν, σκίστηκαν ή ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Η ανακάλυψη των εγγράφων σε ξεχασμένα από το Φόρεϊν Όφις κιβώτια ανάγκασε, τον περασμένο Ιούνιο, το Λονδίνο να αποζημιώσει πολλές χιλιάδες Κενυάτες, σχεδόν 60 χρόνια μετά την καταστολή της εξέγερσης των Μάου-Μάου.