X

Κοινό μέτωπο εργοδοτών και εργαζομένων εναντίον της Τρόικας

Την αδιαλλαξία της Τρόικας καταγγέλλουν οι κοινωνικοί εταίροι της Πορτογαλίας.

Ant1news


Κατηγορηματικά αντίθετοι με την πολιτική λιτότητας που ασκείται στην Πορτογαλία υπό την εποπτεία των δανειστών, εμφανίσθηκαν ενώπιον της τρόικας τα εργατικά συνδικάτα και οι ενώσεις εργοδοτών της χώρας.

«Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να συνεχίσει να αποικίζεται από μια πολιτική (…) που οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κατάρρευση», δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGTP, μετά τη συνάντηση, στη Λισαβόνα, με τους επικεφαλής της αποστολής της τρόικας.

«Μας είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα και δεν έδειξαν καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση της λιτότητας», σημείωσε η Λουσίντα Νταμάσο, η πρόεδρος του UGT, του άλλου βασικού εργατικού συνδικάτου της Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πορτογαλικών Επιχειρήσεων (CIP) Αντόνιο Σαράιβα κατήγγειλε και αυτός «την πολιτική λιτότητας που δεν οδηγεί πουθενά».

Παράλληλα, οι κοινωνικοί εταίροι της Πορτογαλίας καταλόγισαν  διγλωσσία στο ΔΝΤ, αντιδρώντας στις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι η τρόικα ζήτησε από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα».

«Το ΔΝΤ άλλα λέει και άλλα και εφαρμόζει», κατήγγειλε ο Σαράιβα και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας «παραδέχθηκαν ότι υποτίμησαν τις επιπτώσεις της ύφεσης, δήλωσαν, όμως, ότι δεν πρόκειται να διορθώσουν την πορεία (του προγράμματος μεταρρυθμίσεων), γεγονός που μας αφήνει μια πικρή γεύση».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.