X

«Παραλύει» τη Γηραιά Ήπειρο η βαρυχειμωνιά

Αντιμέτωπη με χιόνια και καταρρακτώδεις βροχές είναι η Ευρώπη.

Ant1news


Εγκλωβισμένη σε κλοιό χιονιά παραμένει η βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Στη Βρετανία ο Ιανουάριος του 2014 είναι ο πλέον βροχερός από το 1910, με τις νότιες και τις νοτιο-ανατολικές περιοχές να πλήττονται από τις σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών.

Στα Νότια, από το Ανατολικό Ντέβον μέχρι το Κεντ, έχει ήδη καταγραφεί «η διπλάσια βροχόπτωση από τον μέσο όρο για τον μήνα Ιανουάριο». Η περιοχή βιώνει συνολικά τον πιο βροχερό χειμώνα από το 1995.

Σε απέραντη λίμνη έχει μεταμορφωθεί το Σόμερσετ από την υπερχείλιση των ποταμών ενώ έχει σημάνει συναγερμός για νέες καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για εγκληματική καθυστέρηση στο χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση Κάμερον, συγκλήθηκε η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων ΚΟΜΠΡΑ κι έστειλαν το στρατό να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς.



Στην Ιταλία τα χιόνια και οι βροχές παρέλυσαν τις συγκοινωνίες. Οι αρχές σήμαναν συναγερμό για χιονοστιβάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στην Τοσκάνη έκλεισαν τα σχολεία της Πίζας, υπό τον κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού Άρνου. Καταρρακτωδώς έβρεξε και στη Ρώμη ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο.



Λευκή εισβολή ξεκίνησε στη νότια Γαλλία. Στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου έπεσε ο υδράργυρος στη Ρωσία, παραλύοντας την κυκλοφορία στους δρόμους. Δριμύ ψύχος σαρώνει επίσης την Πολωνία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία με το θερμόμετρο να δείχνει μείον 20 βαθμούς. Στη Σερβία δεκάδες οδηγοί παγιδεύτηκαν στον  αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Ζρένιανιν με το Βελιγράδι, όπου το χιόνι έφθασε τα 4 μέτρα.