X

«Με σταύρωσαν και μου έκοψαν το αυτί»

Μεσαιωνικά βασανιστήρια καταγγέλει Ουκρανός διαδηλωτής. Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για βασανιστήρια ζητά ο ΟΗΕ.

Ant1news


Με βαριά τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια εμφανίσθηκε, την Παρασκευή, στην τηλεόραση αντικυβερνητικός διαδηλωτής, που ήταν αγνοούμενος από τις 23 Ιανουαρίου.

«Με σταύρωσαν. Μου τρύπησαν τα χέρια. Μου έκοψαν το αυτί, μου χάραξαν το πρόσωπο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανέπαφο σημείο στο σώμα μου. Αλλά, δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός», δήλωσε ο 35χρονος Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ηγέτες του «Automaidan», του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα, που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης όσων συμμετέχουν σε αυτές τις πορείες και οι οργανώσεις των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται 20 άνθρωποι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπουλάτοφ στο νοσοκομείο, δήλωσε πως « αυτό που έκαναν στον Ντμίτρο ήταν μία πράξη εκφοβισμού όλων των ενεργών πολιτών».

Την αγανάκτησή της εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Είμαι κατάπληκτη από τα εμφανή σημάδια παρατεταμένου βασανισμού και κακοποίησης» δήλωσε η Άστον και συνέδεσε  την υπόθεση του Μπουλάτοφ με εκείνη του ακτιβιστή Γιούτι Βερμπίτσκι, η σορός του οποίου, που έφερε σημάδια βασανισμού, εντοπίστηκε σε δάσος στις 22 Ιανουαρίου.



«Όλες αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, και ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τρέχουσα ατμόσφαιρα εκφοβισμού και ατιμωρησίας που επιτρέπει να γίνονται τέτοιες πράξεις».

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να καταργήσει τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης καθώς και τη λειτουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι υιοθετήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ζήτησε να «διενεργηθεί έρευνα για τις καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια».