X

Άδεια να μεταβεί στο εξωτερικό στον κακοποιημένο διαδηλωτή

Το «πράσινο φως» από τις αρχές προκειμένου να μεταβεί στο εξωτερικό για να νοσηλευτεί έδωσαν οι ουκρανικές αρχές στον Ντμίτρο Μπουλάτοφ, η εικόνα του οποίου μέσα στα αίματα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ant1news



Πρόκειται για τον Ουκρανό διαδηλωτή, που κατήγγειλε ότι είχε απαχθεί και βασανιστεί άγρια για μία εβδομάδα. Ο Μπουλάτοφ, ο οποίος είχε τεθεί υπό κατ' οίκον περιορισμό για την «ενορχήστρωση μαζικών ταραχών», έλαβε άδεια από τις αρχές να μεταβεί στο εξωτερικό για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας του Κιέβου, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης ενδέχεται να πάει στη Γερμανία, είχε αναφέρει νωρίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της Ουκρανικής αντιπολίτευσης, όμως στη συνέχεια ανέφερε στο Ρόιτερς ότι σε πρώτη φάση ο Μπουλάτοφ θα μεταβεί στη Λετονία.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, μιλώντας από την κλινική του Κιέβου όπου φίλοι του Μπουλάτοφ και γιατροί απέτρεψαν τις προσπάθειες αστυνομικών να τον συλλάβουν από την Πέμπτη, διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών τον πληροφόρησε πως ο ακτιβιστής είναι ελεύθερος να βγει από τη χώρα.

Παράλληλα, συνεργάτες ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του κοινοβουλευτικού και μεγιστάνα Πέτρο Ποροσένκο, ανέφεραν ότι ο Μπουλάτοφ εγκατέλειψε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κι επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν προσφερθεί να παράσχουν νοσηλεία στον Μπουλάτοφ, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος και τραυματισμένος σε μια δασική περιοχή έξω από το Κίεβο και κατήγγειλε ότι βασανίστηκε από ομάδα αγνώστων για οκτώ ημέρες.

Την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κέντρο του Κιέβου, η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την επιθυμία της για τη διεθνή διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις της με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς προκειμένου να "αποτραπούν αποκλίνουσες ερμηνείες".  

Το θέμα αυτό εξετάστηκε χθες στο Μόναχο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συνάντησαν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Δύση, όπως ανακοίνωσε ένα από τα ηγετικά της στελέχη, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος μετείχε στις συναντήσεις στο Μόναχο.  "Απευθυνθήκαμε στους δυτικούς εταίρους λέγοντας ότι χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια. Εμείς, ο ουκρανικός λαός, ούτε ένα καπίκι στο καθεστώς του Γιανουκόβιτς, θα τα κλέψει όλα", ανέφερε ο Γιατσένιουκ ενώπιον τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτών πριν προσθέσει: "Αυτοί (Οι Δυτικοί) είναι έτοιμοι να το πράξουν".

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα επιστρέψει τη Δευτέρα στο γραφείο του, μετά την οξεία αναπνευστική λοίμωξη από την οποία είχε προσβληθεί, όπως ανακοίνωσε τη Κυριακή η προεδρία. "Ο ουκρανός πρόεδρος αισθάνεται καλά. Η κατάσταση της υγείας του είναι ικανοποιητική. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σκοπεύει να ξαναρχίσει δουλειά τη Δευτέρα", ανέφερε.