X

Δεσμεύτηκε για άμεσες δημοκρατικές αλλαγές ο Γιανουκόβιτς

Εν μέσω διαδηλώσεων συνεχίζονται οι προσπάθειες στην Ουκρανία για να τερματιστεί η βαθιά και συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην χώρα.

Ant1news



Σε μία από αυτές τις προσπάθειες, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατόν» τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα του.

Ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την επιθυμία αυτή υποδεχόμενος στο Κίεβο την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει «με σεβασμό σε όλες τις διαδικασίες», τόνισε ο Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ σημείωσε ότι «ο διάλογος και ο συμβιβασμός» με την αντιπολίτευση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να τερματιστεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος σε μία ακόμη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υποσχέθηκε ότι «θα ληφθούν σύντομα μέτρα» για να επιταχυνθεί η αποφυλάκιση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Γιανουκόβιτς αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προειδοποιήσει ότι η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τη στάση του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα.

Την Πέμπτη, πάντως, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν και πάλι πορεία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ζητώντας από τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πέρασαν ειρηνικά μπροστά από το κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτίρια στα οποία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Η αντιπολίτευση ανέφερε ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, όμως, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μόλις 3.000 διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενιουκ είπε ότι η τροποποίηση του συντάγματος είναι αναγκαία για να τερματιστούν οι "δικτατορικές εξουσίες" που απολαμβάνει σήμερα ο Γιανουκόβιτς. Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα "Πατρίδα" του οποίου ηγείται, θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη.

Τόσο ο Γιάτσενιουκ όσο και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο έχουν αρνηθεί την πρόταση του Γιανουκόβιτς να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.