X

Δίωξη κατά του επίδοξου αεροπειρατή

Για "απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας" διώκεται ο επίδοξος αεροπειρατής.

Ant1news

Ο επίδοξος αεροπειρατής που επιχείρησε την Παρασκευή να καταλάβει ένα αεροσκάφος τουρκικής αεροπορικής εταιρείας και να το οδηγήσει στο Σότσι διώκεται για "απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας" ανακοίνωσε η ειδική υπηρεσία της Ουκρανίας. 

Ο Ουκρανός, επιβάτης ενός αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Χάρκοβο στην Κωνσταντινούπολη, προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας "Πάμε στο Σότσι!". Την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσία των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Οι κυβερνήτες του αεροσκάφους κατάφεραν να το προσγειώσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπου ο δράστης συνελήφθη από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Ήθελε να "σώσει" τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ο Ουκρανός που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία και να οδηγήσει ένα αεροπλάνο στο Σότσι, έμοιαζε "διαταραγμένος" και είπε πως ήθελε να "σώσει" τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είναι "όμηρος", όπως είπε, του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος του Χάρκοβο που τον γνώριζε. Ο κατηγορούμενος "πρόκειται να εξετασθεί από ψυχιάτρους", δήλωσε ο Ιβάν Βαρτσένκο.

Ο Βαρτσένκο παραδέχθηκε πως τον γνωρίζει και αφηγήθηκε πως ο Κοζλόφ, ένας διπλωματούχος του Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής του Χάρκοβο ο οποίος εργαζόταν ως σχεδιαστής ιστοσελίδων, είχε τον τελευταίο καιρό μια "συμπεριφορά όχι εντελώς φυσιολογική".

Την παραμονή της απόπειράς του να καταλάβει ένα τουρκικό αεροπλάνο ανάμεσα στο Χάρκοβο και την Κωνσταντινούπολη, είχε πει σε πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Βαρτσένκο, ότι ο ουκρανός πρόεδρος είναι "όμηρος" του ρώσου προέδρου και ότι είναι απαραίτητο να τον "σώσουμε", συνέχισε ο περιφερειακός σύμβουλος. "Ήταν αδύνατο να τον ηρεμήσουμε, αλλά ουδείς περίμενε ότι θα ήταν ικανός να επιχειρήσει να καταλάβει ένα αεροπλάνο", πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών SBU επικαλέσθηκαν επίσης μια φράση που αποδίδεται στον Κοζλόφ, ο οποίος φέρεται ότι δήλωσε μέσα στο αεροπλάνο πως "ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς έχουν αίμα στα χέρια τους".

Ρωσία: Δεν αποτέλεσε απειλή η απόπειρα αεροπειρατείας

Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε απειλή εναντίον της διοργάνωσης κατά την απόπειρα αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τουρκικής αεροπορικής εταιρείας.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Ντμίτρι Τσερνισένκο περιέγραψε ως «περιστατικό με (δράστη) χούλιγκαν» την απόπειρα αεροπειρατείας, κατά την οποία ένας επιβάτης της πτήσης ζήτησε από τον πιλότο του αεροπλάνου, το οποίο κατευθυνόταν από την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, να κατευθυνθεί προς το Σότσι της Ρωσίας.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Σότσι είναι πολύ αυστηρά λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ύστερα από τις τρομοκρατικές απειλές που έχουν διατυπωθεί και τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.