X

Σκότωσαν και τεμάχισαν καμηλοπάρδαλη σε ζωολογικό κήπο

Οι υπεύθυνοι ζωολογικού κήπου στην Κοπεγχάγη έκαναν ευθανασία σε νεαρή καμηλοπάρδαλη και την τεμάχισαν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

Ant1news



Ο Μαριούς, μια αρσενική καμηλοπάρδαλη, δεκαοκτώ μηνών, δολοφονήθηκε στο ζωολογικό κήπο της Κοπεγχάγης με ευθανασία από τους κτηνιάτρους που εργάζονται εκεί.

Οι εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο για να δικαιολογηθούν είπαν πως δεν υπήρχε χώρος να ζήσει φυσιολογικά με τις άλλες λεοπαρδάλεις.

Ο συχνωτισμός εγκυμονούσε τον κίνδυνο αιμομιξίας και αυτό δεν το ήθελαν οι ιθύνοντες για λόγους γενετικής καθαρότητας στα ζώα.

Άλλοι ζωολογικοί κήποι στην Ευρώπη είχαν από καιρό ζητήσει να φιλοξενήσουν εκείνοι τον Μαριούς, αλλά στην Κοπεγχάγη είχαν άλλη άποψη.

Πυροβόλησαν το ζώο και στην συνέχεια το έδωσαν βορά στα σαρκοβόρα ζώα του ζωολογικού κήπου.

Και φυσικά για… επιστημονικούς λόγους, κινηματογραφούν την απεχθέστατη κατακρεούργηση του ζώου μπροστά σε επισκέπτες και περιέργους. 

Απειλές για τη ζωή τους δέχονται υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από την αποτρόπαια αυτή πράξη ο επιστημονικός διευθυντής και άλλα μέλη του προσωπικού του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους.

Η ενέργεια αυτή επικρίθηκε σφοδρά, ωστόσο ο διευθυντής του ιδρύματος Μπενγκτ Χολστ είπε ότι ήταν η σωστή απόφαση και τόνισε ότι θα το έκανε ξανά εάν χρειαζόταν.

Η εκτέλεση του Μάριους και ο διαμελισμός του μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των ζωόφιλων τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό.

"Δέχτηκα ευθείες απειλές εναντίον του ζωολογικού κήπου, εμού του ιδίου και της οικογένειάς μου", είπε ο Χολστ. Ένας άνθρωπος που του τηλεφώνησε μέσα στη νύχτα του είπε ότι του αξίζει να πεθάνει, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του.

Ένας εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου είπε ότι και άλλοι υπάλληλοι δέχτηκαν απειλές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι καμηλοπαρδάλεις του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης συμμετέχουν σε ένα διεθνές πρόγραμμα αναπαραγωγής στόχος του οποίου είναι διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός των ζώων αυτών στην Ευρώπη θα παραμείνει υγιής μέσω διασταυρώσεων μεταξύ ζώων που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

"Εάν τα γονίδια ενός ζώου εκπροσωπούνται στον πληθυσμό, η περαιτέρω αναπαραγωγή αυτού του ζώου είναι ανεπιθύμητη. Θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και με έναν ελέφαντα, αν υπήρχαν πολλά αρσενικά", υποστήριξε ο Χολστ.

Ο Μάριους σκοτώθηκε παρά τις εκκλήσεις χιλιάδων ανθρώπων που υπέγραψαν για να σωθεί.

Η Καμίλα Μπέργκβαλ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Δικαιωμάτων των Ζωών της Σουηδίας, είπε ότι είναι συνηθισμένη πρακτική να σκοτώνονται υγιή ζώα σε ζωολογικούς κήπους επειδή δεν είναι κατάλληλα για αναπαραγωγή, είτε επειδή δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για αυτά είτε επειδή το ενδιαφέρον του κοινού είναι περιορισμένο. "Οι ζωολογικοί κήποι σκέφτονται τα έσοδά τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον Μάριους. Συμβαίνει πολύ συχνά να σκοτώνονται υγιή ζώα. Το καλύτερο απ' όλα θα ήταν να μην εκτρέφονται ζώα για να τα κοιτάνε οι άνθρωποι", τόνισε.