X

ΕΕ: Στο τραπέζι και οι κυρώσεις για την Ουκρανία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουκρανία αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα.

Ant1news



Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, έκανε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στην Ουκρανία, σημείωσε, όμως, ότι το μείζον είναι να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση στη χώρα μέσω της οδού του διαλόγου και των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχουμε αφαιρέσει από το τραπέζι καμία επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά η Άστον στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ερώτηση για το αν γίνονται προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ουκρανία. «Έχω ξεκαθαρίσει στις συζητήσεις μου με την (ουκρανική) κυβέρνηση, με τον πρόεδρο ότι ανησυχούμε πολύ και ότι εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Πιστεύω ότι έχουν κατανοήσει τα μηνύματα αυτά», συνέχισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας, την Πέμπτη, και με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία προειδοποίησαν ότι η ΕΕ «παραμένει έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο». Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εστίασαν τις συζητήσεις τους στην εξεύρεση πολιτικής λύσης, ζητώντας να σχηματιστεί μια νέα «περιεκτική» κυβέρνηση, να γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προετοιμασίες για «ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές».

Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαιρέτισε την Τρίτη τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών, τα οποία χαρακτήρισε «ισορροπημένα και εποικοδομητικά», ωστόσο δεν αναφέρθηκε επί της ουσίας στα αιτήματα της ΕΕ. Το υπουργείο επανέλαβε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει την πορεία του προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την κυβέρνηση πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς, πάντως, να αναφερθεί με λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ακόμη δεν έχει διορίσει νέα κυβέρνηση, μετά την παραίτηση τον προηγούμενο μήνα του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, ωστόσο πρόσφατα είχε υποσχεθεί δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα.