X

Κάβα αξίας 3,8 εκατομμυρίων ευρώ έχει η Ντάουνινγκ Στριτ

Σε έναν κατάλογο 61 σελίδων καταγράφεται ο «θησαυρός» της κάβας που διατηρεί η βρετανική κυβέρνηση για τους υψηλούς προσκεκλημένους της.

Ant1news

Με θησαυροφυλάκιο παρομοιάζεται στον βρετανικό Τύπο το κελάρι στο υπόγειο του Lancaster House, στο Λονδίνο, με τα εκλεκτά κρασιά που προορίζονται για τους υψηλούς προσκεκλημένους της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε έναν κατάλογο 61 σελίδων καταγράφονται, μία προς μία, όλες οι ετικέτες των 36.527 μπουκαλιών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ένα Corton 1961 Grand Cru Côte de Beaune, που αξίζει 600 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημειώσεις που φυλάσσονται στο αρχείο και περιλαμβάνουν εντυπώσεις και παρατηρήσεις. Για παράδειγμα η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, σχολίασε πως έχει «βελούδινη γεύση» το Château Margaux Premier Cru Classé εσοδείας 1961.

Σε αντίθεση, το Meursault Charmes, αξίας 48 ευρώ το μπουκάλι, έχει σημανθεί με την ένδειξη «να μη χρησιμοποιείται».

Ένα εξαιρετικό μπράντι, το Chateau de Laubade Armagnac, αναφέρεται ότι «κρίνεται πως πρέπει να προσφέρεται σε Ευρωπαίους προσκεκλημένους».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδας Independent, «παρά τις εντολές για λιτότητα, η κυβέρνηση Κάμερον δεν αποδείχθηκε φειδωλή στις προσπάθειες της να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους της και μέσα στο 2013 άνοιξε 5.547 μπουκάλια - αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με τη διετία 2011-2012».