X

Ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Λέττα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα ανακοίνωσε την παραίτησή του, όπως είχαν προβλέψει νωρίτερα τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ant1news

Ο Λέττα πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Λέττα, η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ενέκρινε την εισήγηση του Ματέο Ρέντσι με 136 «ναι», 16 «όχι», και 2 αποχές.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών ζήτησε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέττα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018.

Σε λίγη ώρα πρόκειται να δοθεί  συνέντευξη Τύπου από τον  γραμματέα της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λέτα, του Αντζελίνο Αλφάνο. Σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει και η ηγετική ομάδα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέττα να μεταβεί στη βουλή και στη γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη τη στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πρόθυμος να στηρίξει Ρέντσι ο Αλφάνο

Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο.

«Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για  κάτι το θετικό», τόνισε ο Αλφάνο, προσθέτοντας  ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέττα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».

Σε ότι αφορά το έργο του Λέρτα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με  θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».