X

Τρομακτική η κακοκαιρία στη Βρετανία και νέα θύματα

Μία ακόμη νύχτα τρόμου έζησε η Βρετανία, όπου τα στοιχεία της φύσης σάρωσαν τις ακτές. Δύο νέοι νεκροί από την κακοκαιρία.

Ant1news



Θυελλώδεις άνεμοι, έντονη θαλασσοταραχή και εκτεταμένες πλημμύρες συνθέτουν το σκηνικό της θεομηνίας στη Βρετανία, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπων τις τελευταίες ώρες.

Συγκεκριμένα, ένας 85χρονος που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο Μάρκο Πόλο έχασε τη ζωή του όταν ένα τεράστιο κύμα έσπασε τζάμια του πλοίου ενώ έπλεε στη Θάλασσα της Μάγχης με προορισμό το λιμάνι του Τίλμπερι στο Έσσεξ. Επίσης, στο κέντρο του Λονδίνου μία 49χρονη βρήκε τραγικό θάνατο όταν γκρεμίστηκε ένα τμήμα κτιρίου, το οποίο έπεσε επάνω στο αυτοκίνητό της.

Επιπλέον, περισσότεροι από 30 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από ένα παράκτιο εστιατόριο στο Χάμσαϊρ την Παρασκευή όταν τα παράθυρά του έσπασαν από τα μανιασμένα κύματα, με αποτέλεσμα να... βυθιστεί στο νερό.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έφτασαν μέχρι τα 129 χιλιόμετρα την ώρα και σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα στους κατοίκους και τις υποδομές.

Η ήδη πλημμυρισμένη Βρετανία ήρθε αντιμέτωπη με νέες πλημμύρες, ενώ περισσότερα από 140.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Σάββατο. Το χάος συνεχιζόταν την ίδια ώρα στο οδικό και σιδηδρομικό δίκτυο, με πολλούς δρόμους να παραμένουν βυθισμένοι στο νερό και πολλά δρομολόγια τρένων να έχουν ακυρωθεί.

"Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και πάλι χθες βράδυ τη Νότια Αγγλία, προκαλώντας καταστροφές σε (ενεργειακά) δίκτυα σε 310.000 (νοικοκυριά) η ηλεκτροδότηση επανήλθε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά 141.822 (νοικοκυριά) παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό", ανέφερε στο Twitter η Ένωση Ενεργειακών Δικτύων.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 22 προειδοποιήσεις για έντονες πλημμύρες -που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή- για παράκτιες κοινότητες από την Κορνουάλη μέχρι το Χάμσαϊρ, το Γκλούσεστερ και την Τέιμς Βάλεϊ, όπου η στάθμη των ποταμών παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών. Στις όχθες του Τάμεση χιλιάδες διασώστες και εθελοντές έχουν στήσει φράγματα για να γλιτώσουν τα χειρότερα, ενω η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Σαρωτικοί άνεμοι σε Ισπανία και Γαλλία

Θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα σάρωσαν και τη Βόρεια Ισπανία και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο ένα αεροπλάνο που προσέγγιζε για προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο, το οποίο χρειάστηκε να κάνει δεύτερο προσπάθεια για να πατήσει στο έδαφος. Στην πτήση-θρίλερ βρισκόταν και η αποστολή της ισπανικής ομάδας Λαμποράλ Κούτσα.

Η μανία του ανέμου, που έφτασε ακόμη και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, «μαστίγωσε» και τις βόρειες ακτές της Γαλλίας, προκαλώντας πολλά προβλήματα.

Από σφοδρές πλημμύρες δοκιμάζεται και η κεντρική Κροατία, όπου σαρώνεται επί ημέρες από ισχυρές βροχοπτώσεις. Από τις πλημμύρες απειλούνται χωριά κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.