X

Οργή και καταδίκη για τη βία στην Ουκρανία

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «καταδίκασαν» τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία.

Ant1news

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι η κα Μέρκελ και ο κ. Ολάντα διαβεβαίωσαν ότι οι υπεύθυνοι στην Ουκρανία, θα «τιμωρηθούν».

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή. . . η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ. «Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.

«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Όμως μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συμφώνησαν να «κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Η Μέρκελ εξήγησε ότι «ενημέρωσε» το Ρώσο πρόεδρο για το ταξίδι αύριο το πρωί των υπουργών εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε πολύ στενή επαφή με τη Ρωσία» για το ζήτημα αυτό, προσέθεσε η ίδια.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να συνεργαστεί με τις αρχές και να αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες εκείνες ομάδες που θέλουν να προβούν σε «ένα πραξικόπημα». Ο Λαβρόφ κάλεσε την ΕΕ «να αξιοποιήσει τις επαφές της με την αντιπολίτευση και να την ενθαρρύνει να συνεργαστεί με τις ουκρανικές αρχές και να διαχωρίσει αποφασιστικά την θέση της από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που προκάλεσαν τα αιματηρά γεγονότα και επιχειρούν να προβούν σε ένα πραξικόπημα», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με το Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Προειδοποιήσεις από Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Τηλεφωνικές προειδοποιήσεις και από Μπαρόζο στον Γιανουκόβιτς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ζήτησε "να βάλει άμεσα τέλος στη βία".

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του "τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες". Ο Μπαρόζο προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες "θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης" και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως για να συζητήσουν "στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία".

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει εξάλλου ότι ο πρόεδρός της μετέφερε στον Γιανουκόβιτς "την κατάπληξη και την ανησυχία του" για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία και "καταδίκασε τη χρήση βίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης".

Κάμερον: Όλοι η υφήλιος παρακολουθεί στενά τις ενέργειες Γιανουκόβιτς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε από πλευράς του τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στο Κίεβο, διαμηνύοντας στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι η υφήλιος παρακολουθεί στενά τις ενέργειές του.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για τις σκηνές τις οποίες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην Ουκρανία» είπε ο Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η βία από όλες τις πλευρές είναι εντελώς απαράδεκτη και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση». «Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν θα πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι η υφήλιος παρακολουθεί τις πράξεις του και ότι όσοι ευθύνονται για τη βία θα λογοδοτήσουν».

Ο Κάμερον κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να προχωρήσει σε περαιτέρω συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να προκύψει συμφωνία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τις «δημοκρατικές προσδοκίες του ουκρανικού λαού», όπως είπε. «Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη δέσμευση στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις πολιτικές ελευθερίες» τόνισε ο Κάμερον. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ευρω-συμφωνία για κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αξιωματούχων για τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κίεβο και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Ο Πιοτρ Σεραφίν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για το θέμα της Ουκρανίας με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών.

"Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με όλους (τους ηγέτες) με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Τουσκ", είπε ο Σεραφίν.

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ σπεύδουν στο Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

"Μαζί με τους ομολόγους μου της Πολωνίας και της Γερμανίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αποφασίσαμε να πάμε στο Κίεβο αύριο το πρωί (. . .) για να συγκεντρώσουμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών", είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο τελευταίος είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. "Ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί (. . .) και να διαλέξει είτε το συμβιβασμό και το διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή", συνέχισε.

"Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης" στην Ουκρανία, σημείωσε ο Φαμπιούς. "Όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν ειρηνικά για να επαναρχίσει ο διάλογος", πρόσθεσε.

"Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου"

Η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία, μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο.

«Με τη μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφύλιου πολέμου επί θύραις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μπονίνο. «Η σοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβο φέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο με μια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτη βία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η ιταλίδα υπουργός.

Η Μπονίνο επανέλαβε «την έκκληση προς τις ουκρανικές αρχές» να τερματίσουν  τις «βίαιες, τυφλές και δυσανάλογες αντιδράσεις απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες, που πρέπει να διεξάγονται με ειρηνικό τρόπο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ καταδίκασε, και εκείνος, τη χρήση βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας «να αναλάβει τις ευθύνες της με άμεσες ενέργειες για ειρηνική και δημοκρατική έκβαση από την κρίση». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Πλέβνελιεφ καταδίκασε την «απαράδεκτη για ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου χρήση βίας που είχε ως τραγική συνέπεια το θάνατο δεκάδων Ουκρανών» και κάλεσε τις αρχές και την αντιπολίτευση της χώρας σε εποικοδομητικό διάλογο για παύση βίας και σταθεροποίηση της Ουκρανίας.