X

Μυστικοσύμβουλος του Μέρντοχ ο Τόνι Μπλερ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είχε προσφερθεί, το 2011, να γίνει ανεπίσημος σύμβουλος του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ant1news



Το 2011 είχε κορυφωθεί το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που έκανε η εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοχ και ο μεγιστάνας του Τυπου είχε να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, και την οργή της κοινής γνώμης.

Το… δράμα του Μέρντοχ φαίνεται πως συγκίνησε τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος προσφέρθηκε να του δώσει συμβουλές να παραπλανήσει την κοινή γνώμη όπως έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός το 2003 για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η «προσφορά» του Μπλερ έγινε τηλεφωνικώς , τον Ιούλιο του 2011, στην Ρεμπέκα Μπρουκς, την πρώην επικεφαλής των βρετανικών εφημερίδων του Μέρντοχ, η οποία, εν συνεχεία, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ενημέρωσε τον γιό του Μέρντοχ, Τζέιμς.

"(Ο Μπλερ) είναι διαθέσιμος σε σένα, τον KRM κι εμένα ως ανεπίσημος σύμβουλος, αλλά πρέπει να μείνει μεταξύ μας", έγραψε η Μπρουκς στον Τζέιμς Μέρντοχ, που την εποχή εκείνη διηύθυνε τις επιχειρήσεις του ομίλου News Corp. στη Βρετανία.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα, που δείχνει πόσο στενές σχέσεις είχε ο ομιλος Μέρντοχ με τη βρετανική ελίτ, η Μπρουκς λέει πως ο Μπλερ πρότεινε στην εταιρεία να διορίσει μια εσωτερική ομάδα που να περιλαμβάνει "έναν σπουδαίο και ωραίο τύπο" και "ελεγκτές των γεγονότων".

"Βάλε τους να ερευνήσουν εμένα και άλλους και να εκδώσουν μια έκθεση στο στυλ της έκθεσης Χάτον", του δικαστή που είχε απαλλάξει την κυβέρνηση Μπλερ, έγραψε η Μπρουκς. "Δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκθεσης την ίδια στιγμή που η αστυνομία θα κλείνει την έρευνα και θα σε αθωώνει και αποδέξου ελλείψεις και νέες λύσεις και διαδικασίες. Θα περάσει. Κουράγιο."

Το περιεχόμενο του e-mail αναγνώστηκε, την Τετάρτη,  στο κακουργιοδικείο όπου η Μπρουκς και έξι άλλοι δικάζονται για τις υποκλοπές και άλλα αδικήματα